Otkrivamo kako se hrvatski huligani s derbija ponašaju u Centralnom zatvoru: Po tribini divljali i izigravali heroje, a sad manji od makovog zrna

Na stadionu JNA bili su u grupi, a sad su razdvojeni i svaki od njih prepušten sam sebi

Hrvatski huligani, koji će zbog izazivanja nereda na stadionu Partizana tokom 156. Večitog derbija, u Centralnom zatvoru provesti najmanje 30 dana (koliko im je određen pritvor), potpuno su promenili ponašanje. Takođe, po privođenju su razdvojeni i nalaze se na prijemnom odeljenju, odvojeni od ostalih zatvorenika.

Ko je čovek iz Zagreba koji je poslao ekipu u crnom da napravi haos na beogradskom derbiju? Gradom kruže novi detalji sastanka iz elitnog hotela (7. decembra), dva igrača razlog ove akcije

- Njih petorica nisu u istoj sobi jer tako predviđa Zakon o izvršenju krivičnih dela. Odnosno, lica koja su obuhvaćena istim krivičnim delom ne mogu biti smeštena zajedno. Od trenutka kad su privedeni ponašaju se normalno, ne prave incidente i nemaju posebne zahteve - kaže izvor Telegrafa.

Tek kada prođu sve provere i lekarske preglede, biće pridruženi ostalim zatvorenicima, ali njih petorica i dalje će biti razdvojeni.

Pritvor od 30 dana određen im je zbog opasnosti da mogu ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka koji se protiv njih vodi, kao i zbog postojanja opasnosti od bekstva.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branili su se ćutanjem. Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i preti im zatvorska kazna do 12 godina.

Hrvatski mediji puni su tekstova o, kako kažu, "zloglasnom Centralnom zatvoru" iz kog je nemoguće pobeći, a u kom su pritvoreni njihovi huligani.

- Kopanjem tunela dolazi se u susednu ćeliju, hodnik zatvora ili u najboljem slučaju, šetalište okruženo visokim zgradama, pa je nemoguće pobeći. U zatvoru vladaju teški uslovi i, naravno, stroga nepisana pravila među pripadnicima tog sveta. Kršenje ili nepoštovanje pravila najstrože se kažnjava i to ne od strane čuvara, nego "vođa soba", kako se zovu najugledniji, ali i najbrutalniji zatvorenici - piše Index.hr.

(J. S)