Novi napad na Srbe: Albanci napravili zasedu i kamenovali autobus u kom su se nalazili vernici iz Beograda

Vernici se sada nalaze ispred policijske stanice

Dva autobusa sa vernicima iz Beograda kamenovana su danas kod gradića Istok nadomak Peći na KiM, nakon posete crkvi Bogorodice hvostanske.

Grupa Albanaca je postavila prepreke i sačekala da se vernici vrate posle pomena koji je na ostacima hrama služio paroh Nebojša iz Istoka, javlja radio Kontakt Plus.

(UŽIVO) SNS proslavlja veliki jubilej: 10 godina od osnivanja stranke, građani aplauzom dočekali Vučića i Nikolića (FOTO)

Kako saznaje Radio Kontakt plus u napadu nije bilo povređenih, a autobusi sa vernicima i posetiocima trenutno se nalaze ispred stanice Kosovske policije u Istoku.

MARKO ĐURIĆ UPUTIO APEL MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić apelovao je na međunarodnu zajednicu da reaguje na današnji napad na pravoslavne hodočasnike, koji su obilazili srpske manastire u Metohiji.

- Današnji napad je samo još jedno upozorenje kakva bi sudbina zadesila sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ukoliko bi ostali bez zaštite, i zato apelujem na međunarodnu zajednicu da najozbiljnije reaguje, jer to nije samo napad na hodočasnike, već i na simbole zajedničke evropske hrišćanske tradicije i evropske vrednosti - istakao je Ðurić za Tanjug.

On je istakao da je to, istovremeno, još jedan argument protiv militarizacije kosovsko-metohijskih Albanaca, jer društvo u kojem se stimuliše ili barem ne sankcioniše versko nasilje ne sme imati vojne snage, pošto te snage sasvim sigurno neće staviti u službu mira i bezbednosti građana, bez obzira na njihovo versko i nacionalno opredeljenje.

Ðurić je napomenuo da su albanski ekstremisti danas na Kosovu i Metohiji još jednom pokazali koliko im je strana verska tolerancija i koliko preziru i hrišćansku prošlost naše južne pokrajine i spomenike srpske pravoslavne baštine.

On je dodao da Evropa ne sme ostati nema i pasivna pred ekspanzijom ekstremizma i verskog radikalizma na Kosovu i Metohiji, jer to je pošast koja ne poznaje granice i sutra bi mogla zapretiti i prestonicama evropskih država.

- Kosovo i Metohija je postalo lonac u kojem se kuvaju svi oblici mržnje i ekstremizma, i pred time se više ne mogu i ne smeju zatvarati oči - dodao je Ðurić za Tanjug.

(Telegraf.rs/Radio Kontakt plus/Tanjug)