Bivši šef katastra u Valjevu imao 6 funkcija i izbegavao da upiše hipoteku na svoju kuću na planini: Sada je dobio kaznu

Matić, kao načelnik katastra, u isto vreme imao je čak šest funkcija: obrađivač predmeta, veštak u tom predmetu, član komisije za legalizaciju objekta, podnosilac zahteva za upis upotrebne dozvole, osoba koja je odobravala sve novonastale promene i isključivi vlasnik nepokretnosti

Viši sud potvrdio je uslovnu zatvorsku kaznu od osam meseci bivšem šefu katastra u Valjevu Zoranu Matiću zbog zloupotrebe službenog položaja. Njega je optužnica teretila za izbegavanje upisa hipoteke u predmetu izgradnje i legalizacije svoje kuće na Divčibarama kada je imao čak šest funkcija.

Postupak protiv Matića, sadašnjeg odbornika sa liste SNS u Skupštini grada, pokrenut je pošto je Antikorupcijski tim Ministarstva građevine otkrio i valjevskom tužilaštvu dostavio podatke da je Matić, kao načelnik katastra, u isto vreme imao čak šest funkcija: obrađivač predmeta, veštak u tom predmetu, član komisije za legalizaciju objekta, podnosilac zahteva za upis upotrebne dozvole, osoba koja je odobravala sve novonastale promene i isključivi vlasnik nepokretnosti na katastarskoj parceli 673/4 K.O. Divčibare.

Matić je prvostepenom presudom Osnovnog suda, zbog zloupotrebe službenog položaja, osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora, ako novo krivično delo učini u roku od dve godine, a tu presudu, koja je postala pravosnažna, potvrdio je i Viši sud u Valjevu.

Kako je obrazloženo, Matić je od polovine 2007. do pred kraj februara 2013. godine, do kada je bio načelnik valjevskog katastra, „iskorišćenjem svog službenog položaja svesno izbegao da donese rešenje o upisu ugovorene hipoteke u korist banke na nepokretnosti čiji je vlasnik, porodično-stambenoj zgradi na Divčibarama“. On je, kako stoji u presudi, rešenje o upisu hipoteke „tražio i preuzeo od postupajućeg službenika katastra i držao ga kod sebe na stolu, čime je teže povredio prava banke neupisivanjem obezbeđenja stambenog kredita, iako je bio svestan zabranjenosti svog dela“.

U odbrani pred sudom, bivši šef katastra se pravdao „velikim obimom posla“, objašnjavajući da je predmet „oko godinu-dve“ stajao u pravnoj službi katastra, a potom je prebačen u njegovu kancelariju sa ostalim nerešenim predmetima, ali da se njime nije bavio jer je bio odgovoran za izradu vlasničke evidencije za teritoriju Grada Valjeva „što je bio ogroman posao“.

(S.S.)