Lopovi obijali pošte da bi gazdu spasili od bankrota, ali nisu znali da otvore kase: Pokušavali krampom, brusilicama i viljuškama, ali uzalud

Iako je za tešku krađu propisana kazna zatvora od jedne do osam godina, oni će najverovatnije proći sa minimalnom sankcijom s obzirom na to da ništa nisu odneli, te da niko od njih ranije nije bio osuđivan

Niška policija uspela je da identifikuje četvoricu muškaraca koji su tokom poslednja dva meseca obili pet pošti na području Niša, Leskovca i Blaca ali su ostali kratkih rukava, jer nisu znali kako da otvore kase ni u jednoj od njih.

O kolikim se amaterima radi svedoči to što su na mestu pljačke lopovi ostavili krampove, šrafcigere pa čak i viljuške i noževe kojima su se uzaludno borili sa bravama na kasama sa parama.

Još neverovatniji je motiv pljačkaškog pohoda, namera trojice radnika da svog gazdu, koji je takođe učestvovao u napadu na pošte, spasu od bankrota.

Policija u Nišu saopštila je da je protiv njih podnela krivičnu prijavu u redovnom postupku zbog pet teških krađa u pokušaju. Kako saznajemo radi se o rođenoj braći N.Đ. (21) i N.Đ. (26) iz Blaca, Leskovčaninu M.Z. (24) i njegovom sugrađaninu i poslodavcu N.C. (31), koji su, kada su otkriveni, sve priznali.

Postupak protiv M.Z. neće biti vođen jer je on 4. maja preminuo na ulici u Leskovcu, spekulisalo se od posledica uzimanja narkotika, pa od srčanog udara ali zvanične potvrde uzroka smrti još nema.

Pljačkaši su kase u poštama pokušavali da otvore i krampom, ali nisu uspevali; Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Trojica mladića su radila kod N.C. ali im je on bio više nego poslodavac, momci iz Blaca su kod njega i stanovali, pa kada se našao u finansijskim teškoćama želeli su da mu pomognu. Na ideju da počnu sa pljačkama došao je N.Đ. koji im je predložio da pokradu seoske pošte znajući da tamo nema ni alarma ni čuvara. Smatrajući da imaju sve što im je potrebno, jer se firma u kojoj rade bavi obradom metala zbog čega su raspolagali raznovrsnim alatom, krajem marta ustremili su se na poštu u niškom selu Donje Međurovo.

- N.Đ. je pajserom i šrafcigerom obio vrata i ušao u poštu, dok su ostali čuvali stražu u kolima. Međutim, s obzirom na to da je bio bez totalnog iskustva, kradljivac se našao na mukama kada je video metalnu kasu. Pokušavao je na sve načine da je otvori, krampom, brusilicom, čak noževima i viljuškama ali uzalud. Na kraju je odustao, pa su se lopovi u Leskovac vratili praznih džepova - kažu naši sagovirnoci upoznati sa ovim slučajem.

Početni neuspeh nije demoralisao pljačkaše, koji su u nadi da će imati više sreće odlučili da probaju ponovo.

- Isto se desilo u Novom Selu i Toponici kod Niša, a zatim i u Berbatovu kod Blaca i Brestovcu kod Leskovca. Obično bi u pošte upadao N.Đ. uglavnom vikendom kada su bili sigurni da u zgradi neće biti nikoga. Bez obzira što su satima obletali oko kasa i koristili sve što im je došlo pod ruku, nijedan jedini put nisu uspeli da dođu do plena - objašnjava naš sagovornik.

Policija je zahvaljujući intenzivnom dvomesečnom operativnom radu uspela da stane na kraj lopovima, pre nego što im se posrećilo.

S obzirom na to da su protiv njih podnete krivične prijave u redovnom postupku, suđenje će čekati na slobodi. Iako je za tešku krađu propisana kazna zatvora od jedne do osam godina, oni će najverovatnije proći sa minimalnom sankcijom s obzirom na to da ništa nisu odneli, te da niko od njih ranije nije bio osuđivan.

(D.K.)