Biljanin otac skoro 2 godine tražio pravdu za smrt svog deteta, Tužilaštvo kaže: "Niko nije kriv"

U odluci se navodi da ne postoje osnovi sumnje da je neko od lekara koji je porodio i pregledao preminulu Biljanu Slović imao propuste u lečenju

U GAK Višegradska u Beogradu 3. marta 2018. godine preminula je Biljana Slović (31), iz sela Gračanica kod Pribojske Banje od posledica komplikacija nastalih nakon carskog reza koji su obavili lekari u Opštoj bolnici u Priboju. Godinu i po dana kasnije, odbačena je krivična prijava protiv lekara koji su je porodili.

Biljana je 1. januara rodila sina Marka, a dva meseca kasnije je preminula u Kliničkom centru u Beogradu. Otac preminule porodilje, Milanko Grozdanović, od početka je za smrt svoje ćerke krivio lekare.

- Odluku o krivičnoj prijavi je donelo Javno tužilaštvo u Prijepolju, odeljenje u Priboju. U odluci se navodi da ne postoje osnovi sumnje da je neko od lekara koji je porodio i preminuo preminulu Biljanu Slović imao propuste u lečenju. Na tu odluku uložen je prigovor Višem javnom tužilaštvu u Užicu, taj prigovor je odbijen - rečeno je za Telegraf.rs u Tužilaštvu u Užicu.

Otac preminule Biljane/ Foto: Privatna arhiva

Porodica se ne miri sa odlukom Tužilaštva i najavljuje dalju borbu. Kako više nemaju pravo na žalbu, Biljanin otac Milanko najavio je da će probati da isteraju pravdu na sudu za ljudska prava u Strazburu.

Biljana je osetila tegobe nekoliko dana posle porođaja. Dobila je visoku temperaturu zbog koje je 25. januara prošle godine u teškom stanju, iz pribojske bolnice prebačena u Užice. Pet dana kasnije, upućena je u GAK u Beogradu gde je kasnije preminula.

Posle više od godinu dana, porodica je dobila odgovor tužilaštva iz Užica da se u konkretnom slučaju ne radi ni o jednom krivičnom delu za koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz bolnice u bolnicu... Svi su pričali da će biti bolje

- Bilo je potrebno da se uradi carski rez jer je beba bila okrenuta karlično. Nakon četiri ili pet dana u bolnici u Priboju su joj ponovo otvorili ranu, od koje su je lečili jer je dobila sepsu. Sa tako otvorenom ranom primljena je u bolnicu u Beogradu. Tu je ležala do 25. januara, i nakon toga je poslata u bolnicu u Užicu. Tu su mi rekli da oni ne smeju da počnu da je leče jer je zapuštena. Tu su joj dali dve boce krvi - ispričao je tada za Telegraf.rs, Milanko Grozdanić, otac preminule Biljane.

Biljana Slović/ Foto: Privatna arhiva

Ona je nakon nekoliko dana transportovana za Beograd.

- 30. januara Biljana je primljena u GAK Višegradska sa sepsom, trombom i bakterijom u plućima. U toj bolnici su mi rekli da je propust napravljen u Priboju u šta ja i verujem i zato sam o svemu obavestio i tužioca i pokrenuo sam prijavu. Mislim da lekari u Užicu i Beogradu ništa nisu krivi. Lekari u Višegradskoj su mi rekli da bi Biljani najverovatnije spasili život samo da je došla ranije - rekao je Milanko.

- Moju ćerku su operisali veoma brzo, 2. februara i uspeli su da joj očiste stomak od sepse i sve su joj organe izvadili, matericu, jajnike i tako dalje. Ali ih je bakterija koja je otišla na pluća zabrinjavala. Biljana je 14. februara upala u komu u kojoj je bila sve dok nije umrla 3. marta. Najstrašnije od svega mi je što su mi u bolnici u Priboju svaki dan govorili da će joj biti bolje i da će izaći uskoro - završio je tada priču za Telegraf.rs Milanko Grozdanić koji je dobio unuka, ali izgubio prvu ćerku.

Tužilaštvo: Primenjene adekvatne mere lečenja

U izveštaju tužilaštva pisalo je da je Biljani Slović, mesec dana nakon porođaja, izvršena operacija abdomena i da je tada konstatovana sepsa. Nakon toga se njeno zdravstveno stanje još više pogoršalo i ona je preminula.

Iz tužilaštva su naveli da su tokom celokupnog lečenja Biljane Slović, koje je trajalo od 1. januara do 3. marta 2018. godine, primenjene adekvatne i pravovremene mere lečenja, a koje su, kako navode, u skladu sa medicinskom naukom i ginekološko-akušerskom praksom.

Porodica preminule porodilje više nema prava na žalbu, ali Biljanin otac Milanko najavljuje da će sa ovim slučajem ići do suda za ljudska prava u Strazburu.

Video: Roditelji otkrili mural ubijenoj Violeti Jošić

(I.V./ J.S.)