Srpski carinici u istorijskom otkriću: Otvorili mali katanac na kutijici, pa ugledali svete spise

Pogledajte drevne delove jevrejskog svetog spisa Tora, koje retko ko na celom svetu ima prilike da vidi uživo

Katanac iza kojeg se krije neverovatno stari deo petoknjižja; Foto: Uprava carina

Carinici su u saradnji sa policijom 14. novembra 2019. godine u popodnevnim časovima, na ulazu prelaza Gradina, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti.

Nikad viđeni predmeti; Foto: Uprava carina

Reč je o svitcima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u folksvagen turanu nemačkih registarskih oznaka u kome je na suvozačkom mestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta. Ovi nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil.

Jako stari svitci; Foto: Uprava carina

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu.

Vredni predmet; Foto: Uprava carina

Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala. Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

Neprocenjiva vrednost; Foto: Uprava carina

Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o delu jevrejskog svetog spisa Tore.

Tora; Foto: Uprava carina

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.

Video: Da li je moguće da su i ovo počeli da švercuju?!

(Telegraf.rs)