Kako je tekla potraga od mesec i po za Kontićem: Šta se dešavalo od brutalnog prebijanja do danas

Pokušaj ubistva odigrao se 24. avgusta, javnost je za njega saznala 11. septembra, a mesec dana kasnije Kontić je uhapšen

Foto: Uprava policije

Mesec i po dana trajala je potraga za Ivanom Kontićem, osumnjičenim da je mučki prebio mladića M.M. u Novom Sadu u noći 24. avgusta. Čitava javnost Srbije sa ogorčenjem je pratila ovaj slučaj, za koji je saznala nakon što je snimak mučenja onesvešćenog mladića osvanuo na društvenim mrežama. Uhapšen je večeras u Podgorici, u stanu u kom se krio.

Podsetimo, 24. avgusta u Jevrejskoj ulici u Novom Sad Ivan Kontić, kako se sumnjiči, pretukao je mladića M.M u jednoj kladionici u Novom Sadu. Počinilac se na žrtvi brutalno iživljavao, tukao ga onesvešćenog, a potom okrenuo na stomak i polomio mu obe ruke. Prolaznici i obezbeđenje su pokušali da ga odvoje od žrtve, ali bezuspešno.

No, javnost za ovo tada još nije saznala. Teško pretučeni mladić prevezen je u KCV iste noći, gde je zbrinut.

Pacijent, M.M. (28) primljen je u Urgentni centar 24. avgusta u večernjim satima sa teškim telesnim povredama: prelomom podlaktice, multiplim povredama mekih tkiva glave i lica, grudnog koša i karlice. Nakon hitnog, blagovremeno sprovedenog dijagnostičkog protokola i zbrinjavanja pacijent je nakon neophodnog hospitalnog zbrinjavanja otpušten na dalje kućno lečenje - navodi se u saopštenju KCV.

Skoro tri nedelje kasnije (11. septembra) snimak zverskog prebijanja, uzet sa sigurnosnih kamera, našao se na društvenim mrežama i zgrozio celu javnost. Uznemirujući snimak našao se i u medijima, a ubrzo su se pojavili navodi kako sve do tog trenutka policija nije reagovala. Kontić je u međuvremenu napustio teritoriju Srbije.

Ipak, nadležni su te navode odmah demantovali.

- Policija je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavestila 24. avgusta, čim je dobila prijavu od Kliničkog centra Vojvodine - saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu, reagujući na pojavu lažnih navoda o tome da je istražni postupak pokrenut tek 12. septembra za slučaj nasilja koji se desio 24. avgusta.

- Postoji službena beleška od 24. avgusta koja potvrđuje da je policija obaveštena o događaju na vreme i da su policijski službenici otišli u KC Vojvodine kako bi razgovarali sa žrtvom. Nakon toga, 27. avgusta počinje se sa istragom - rekla je Biljana Ivković Popović, državna sekretarka MUP-a.

Žrtva progovorila tek 2. septembra

Upravo tog 27. avgusta, policijski službenik razgovara sa žrtvom više od 5 minuta pokušavajući da ga ubedi da je važno da da iskaz i ubedi bliže sa događajem.

- Žrtva na to, naravno, ne pristaje. Oštećeni je progovorio tek 2. septembra, naveo je da poznaje napadače i da je sukob posledica poslova oko obezbeđenja. Dakle, tih sukoba je bilo i u pređašnjem periodu - objasnila je državna sekretarka.

Osim sa oštećenim, policija je razgovarala i sa svedocima.

- O svemu su sačinjene službene beleške. Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo - rekla je pokazavši službenu belešku od 2. septembra kada žrtva daje bliže podatke policijskim službenicima.

Razgovori sa više lica

Kako je Ivković Popović navela, postoje i beleške od 8. septembra, gde se pozivaju lica koja su bila na lica mesta, svedoci i učesnici događaja.

- Ovde se vidi da je objavljen razgovor sa jednim, pa sa drugim licem. Treća službena beleška, kao i četvrta su od 9. septembra - pokazala je Ivković Popović.

Ona je dodala da policija sve vreme radi na ovom slučaju i u saradnji sa nadležnim tužilaštvom.

Ivan Kontić/ Foto: MUP

- U međuvremenu je došlo do prekvalifikacije krivičnog dela u pokušaj ubistva. Predmet je prebačen u Više javno tužilaštvo koje je pokrenulo istražni postupak. Da rezimiram, policija je tužilaštvo obavestila 24. avgusta. Tužilaštvo je dalo nalog policiji da počne da prikuplja podatke. Policija je uzela izjavu i od oštećenog, i od više osoba koje su te večeri bile prisutne na mestu događaja - objasnila je ona.

Novosadska policija privela je 13. septembra, dve osobe O. L. i L. V. zbog sumnje da su pomogli Kontiću. Njima je određen pritvor do 30 dana. Jedan od okrivljenih se tereti za krivično delo učestvovanje u tuči, a drugi za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević saopštio je putem medija 14. septembra da je za Kontićem raspirana međunarodna poternica, da se za njim intenzivno traga i da očekuje da će on ubrzo biti uhapšen.

Ivan Kontić uhapšen je danas, 11. oktobra, u iznajmljenom stanu u Podgorici u kome se navodno krio. On je lišen slobode na osnovu međunarodne poternice NCB Interpol Beograd. Očekuje se da uskoro bude isporučen nadležnim službama Republike Srbije.

(Telegraf.rs)