Saslušani svedoci zbog paljenja ambasade SAD: Komandir tvrdi da je naređeno povlačenje policije

Svedok A. S., koji je komandovao policijskim vodom tokom mitinga kazao je da je nakon napada građana kamenicama na zgradu i ljudstvo dobio naređenje da se povuče u bočnu ulicu

Foto: M. Beljan

U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje petorici bivših policijskih generala koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena Ambasada SAD u Beogradu.

Svedok A. S., koji je komandovao policijskim vodom tokom mitinga kazao je da je nakon napada građana kamenicama na zgradu i ljudstvo dobio naređenje da se povuče u bočnu ulicu.

- Naš zadatak bio je zaštita ljudi i objekta, starali smo se da ne dođe do oštećenja i neke tragedije - objasnio je svedok. - Kad je ispred ambasade krenulo nasilje, dobili smo naređenje da sačuvamo ljudstvo i da se povučemo u Ulicu vojvode Milenka, a onda u Policijsku stanicu Savski venac.

Svedok je precizirao da je sva naređenja dobijao od komandira zemunskog voda i da lično nije imao komunikaciju sa štabom.

Objasnio je i da je, u prvom trenutku kada su krenuli da se okupljaju građani policija mogla da reaguje, ali da mesta za to nije bilo nakon što se okupio veliki broj ljudi.

Video: Vučić: Imam samo jednu poruku za Albance

(Telegraf.rs)