"Ubo me je 17 puta, pravila sam se mrtva dok je dete puzalo ka meni": Jeziva ispovest Katarine žrtve nasilja

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Zgrabio je nož iz kuhinje, istrgao mi je dete iz ruku, bacio na pod i počeo nasumično da me ubada", kaže Katarina

Katarina Mitić sa Kosova i Metohije imala je sreću da preživi stravično nasilje i čak 17 uboda nožem, a njena izjava u jutarnjem programu "Pinka" potresla je sve u Srbiji.

- Probudila sam muža u toku noći, jer nam se razbolelo mlađi sin. Počeo je da me vređa i govori nepovezano. Vikao je "ćuti, zatvori usta, ubiću te." Zgrabio je nož iz kuhinje, istrgao mi je dete iz ruku, bacio na pod i počeo nasumično da me ubada. Rukama sam štitila lice i glavu, a posle drugog uboda u grudi instiktivno sam pala na podu i pravila se mrtva - govori Katarina i dodaje da se seća kako je krvava ležala na podu i gledala kako njihov sin od 11 meseci puzi ka njoj, dok je stariji dozivao.

- Sa bivšim suprugom stupila sam u brak pre 2015. godine i u braku smo bili četiri godine. Maltretiranje je krenulo od prvog dana kada sam se udala i otišla u Niš da živim sa njim. Prvo jutro kada smo se probudili i krenuli da šetamo, tada sam na trotoaru dobila prvi šamar. Dečko je prolazio pored mene, a ja sam dobila šamar, samo zato što sam slučajno pogledala prolaznika. Htela sam da krenem kući, ali mi nije dozvolio. Uhvatio me je za ruku i počeo da vuči ka pruzi koja vodi ka kući. Plakala sam i vrištala, ali niko od prolaznika nije reagovao. Obećao je da će kući sve biti u redu i da on to nije uradio namerno. Krenula sam da pakujem stvari kof kuće, odmah posle tog udarca, dok me je on molio i govorio da će sve biti u redu. Govorio je da ne može bez mene, da će bez mene da se ubije, otimao mi je stvari iz ruke i vraćao u orman. Međutim, pored fizičkog, trpela sam i psihičko nasilje. Konstantno me je vređao. Nije radio, bio je neradnik, a živeli smo od plate njegovog oca. Kada sam stupila u brak, imala sam 17 godina, a on 20. Uvek sam ga opominjala da treba da radi, kako bismo obezbedili deci novac i egzistenciju. U međuvremenu, u Nišu se otovrila fabrika i kada sam želela da se zaposlim, već pri razgovoru mi je mahao rukom da prekinem, jer od tog posla nema ništa, iako sam već sutra imala zakazan razgovor. Branio mi je da radim. Kada sam izlazila da raširim veš ispred kuće, on je prvo izlazio da proveri da li nekoga ima ispred. Ukoliko je bilo komšija, nisam smela da širim veš, a sve kućne obaveze radila sam u njegovom prisusustvu, čak je preko prozora stavljao ćebe. Bio je patološki ljubomoran. Pokušavala sam da ga napustim, htela sam da odem na Kosovo, kod svojih. Jednog dana pokušala sam da pobegnem na Kosovo i Metohiju i da spas potražim kod svojih roditelja. On me je pratio i zabranio da uđem u autobus. Vukao je me je ispred svih prisutnih, tako da nisam otišla put svojih i vratila sam se kući sa njim- rekla je Katarina.

Prijavite nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da svaki vid nasilja u porodici prijave policiji besplatnim pozivom na broj telefona 0800 100 600 ili 192 koji su sve vreme dostupni (0-24h, besplatan poziv)

SOS telefoni Autonomni Ženski Centar - SOS telefon 0800-100-007, radnim danima 10-20h

ASTRA Akcija protiv trgovine ženama - SOS telefon 011 785-0000, 065 3347-817, dostupan 24h Evropski broj za nestalu decu 116-000

Incest trauma centar - SOS telefon 011 3441-737, 011 3861-332, dostupan 24h

Savetovalište protiv nasilja u porodici - SOS telefon i sigurna kuća 0800-011-011, besplatan poziv, radnim danima 10-19h 011 2769-466, radnim danima 10-19h 062 304-560, noću 19-10h.

(Telegraf.rs)