Razlika između ovih slika Tijane i Staniše nije samo 15 godina: Nekad zagrljaji, sada bol i nemoć

Staniša se od 2018. godine bori sa karcinomom, Tijana traži spas za tatu

Foto: Facebook

- Razlika između ove dve slike je 15 godina. Mnogo toga se promenilo. Ja sam porasla, tata je dobio pokoju sedu, a između ostalog nisam više bezbrižno dete koje je uvek moglo da dotrči u ruke oca, da ga zagrli i oseća se sigurno. Uvek sam volela da zagrlim svog tatu i fascinantno mi je bilo to što obim mojih ruku nije dovoljno veliki da obuhvati ceo njegov stomak.

Ja sam porasla i sada imam ruke dovoljno dugačke da obuhvatim tatin debeli stomak, ali tatinog stomaka nema. Stalno sam ga zvala "tata moj debeli", sad je ostalo samo "tata moj" i zato vas molim da mi bar to ostane. Ne želim prazninu između navodnika, a jos više ne želim prazninu u svom životu. Samo želim da imam tatu - reči su kojima jedna 17-godišnjakinja objašnjava bol svoje porodice.

Njen tata Staniša je bolestan i bori se sa karcinomom, a njen mlađi brat, majka i ona bore se za njegovo ozdravljenje.

Upravo ona, 17-godišnja Tijana, prvenče, prerano odrasla, pokrenula je prikupljanje pomoći na društvenim mrežama. To nam je kazala njena majka Ljiljana (41). Objašnjava da su bolovi počeli još krajem 2017. godine, da su dijagnozu dobili u septembru 2018, ali da je terapiju do pre nekoliko meseci pokrivala država. Staniša (47) se danas leči o svom trošku, ali su troškovi toliki da to porodica ne može da obezbedi.

On je u invalidskoj penziji, a kako je Tijana u jednom od svojih javnih apela napisala, majka zarađuje minimalac. Terapija koja je Staniši potrebna za ozdravljenje košta 270.000 dinara po ciklusu, a ciklus traje 26 dana.

Primio je dve takve terapije i krajem naredne nedelje predstoji mu kontrola na kojoj će možda saznati koliko mu je još terapija potrebno, treba li da se postojeća pojača ili zameni. Lekar je, objašnjava Ljiljana, vrlo stručan, ali suzdržan.

- Kad nas neko konkretno pita, ne možemo da damo tačne informacije. Pre nekoliko meseci isto nismo znali, terapija je mogla da potraje do 24 ciklusa. Međutim, primio je samo četiri i ukinuli su je. Nije dala efekta - objašnjava navodeći da je neizvesnosti mnogo.

Seća se kako je sve počelo. Njen suprug najpre se žalio na bolove u stomaku. To je potrajalo osam meseci. Dva puta je hospitalizovan u Kruševcu, odakle su.

- Krenulo je još krajem 2017. godine. Išao je na snimanja i na razne analize. Sve su to bile dijagnoze nervozna creva, helikobakterija... Nije mu ništa - navodi procene iz perioda kada se još nije znalo za tešku bolest.

Jednoga dana je hitno prevezen u Beograd. Lekari su sumnjali da ima trombozu trbušne aorte. Rekli su i da strahuju da li će živ prevaliti put do Beograda.

Ljiljana je bila prepadnuta, međutim, drugo mišljenje lekara tek ju je zateklo. U Beogradu je rečeno da Staniša ima karcinom debelog creva, te da se to stvaralo najmanje pet do deset godina.

Operisan je 2018. godine, a konzilijum lekara doneo je odluku o terapiji. Primao ju je šest meseci i bilo mu je bolje. Bol se ponovo javio u aprilu 2020. godine. Tada je otišao na kolonoskopiju i rečeno mu je da nema ničeg. Imajući na umu prethodna iskustva u kojima je, kaže Ljiljana za Telegraf.rs bilo mnogo čekanja, lutanja i propusta, insistirala je na pregledu magnetnom rezonancom.

- To je radio u Nišu i pokazao se recidiv na debelom crevu. U međuvremenu je išao na redovne kontrole. Kad je pokazao taj snimak, jedan hirurg mu je savetovao da ne ide na operaciju dok se ne uradi pet skener. Tu smo malo više čekali. U Sremskoj Kamenici pokazalo se da ima mnogo metastaza - na plućima, na pankreasu, na jetri, na vratu... To su krupne. Sitnih je bilo ko zna koliko - navodi ističući da je potom poslat i uzorak tkiva na analizu, sačuvan još od operacije godinu i po ranije, te da je trebalo utvrditi ciljanu terapiju: - Tada nam je dat dokument da je još za vreme operacije imao metastaze.

Drugog puta operacije nije bilo. Krenuo je na kombinovanu terapiju. Jedan lek bio je o trošku države, drugi su plaćali oko 170.000 dinara. Primao ju je privatno na klinici u Rakovici. Međutim, ta terapija nije urodila plodom i sada je porodica za dva ciklusa terapije izdvojila 540.000 dinara.

Nama je najveća želja da njega izvučemo, da nastavi život sa nama, da ga imamo, a za produžetak njegovo života novac igra veliku ulogu - kaže Ljiljana.

Kaže i da njemu samom nije lako. Bio je stub porodice, neko ko ih je finansijski obezbeđivao i štitio.

- Teško to podnosi. Omršao je više od 30 kilograma - kaže navodeći da je bilo situacija i kada je padao u nesvest od bolova.

Foto: Budihuman

Pomozimo Staniši!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 953 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human953 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823259-86

Uplatom na devizni račun: 160600000082360227

IBAN: RS35160600000082360227

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)