Humane table širom Borče: U ovom beogradskom naselju parkiranje se "plaća" SMS porukom za bolesne

Parking je besplatan, ali ako želite, možete umesto toga da uplatite novac za lečenje onih kojima je to preko potrebno

Foto: Nikola Tomić

Parkiranje u Beogradu i slobodno parking mesto - često nemoguća misija, kad-kad prava noćna mora za vozače, posebno one u centru grada. Ipak, parkiranje u jednom beogradskom naselju ima potpuno drugačiju dimenziju, humanu, ljudsku, a na ovaj način građani su još jednom pokazali koliko duše ima srpska prestonica.

Naime, u Borči već dve godine postoje table sa jednim od najlepših natpisa koje ćete videti u Beogradu. Na njima je ispisano po 6 imena, imena mališana i ljudi koji se bore za svoj život, operaciju, lekove, rehabilitaciju... Parking je u Borči besplatan, ali ukoliko želite, možete da ga "platite" na najhumaniji mogući način. Pošaljite SMS na 3030, kako piše na tabli iznad imena korisnika Fondacije Budi human. Pošaljite:

Za malog Despota Stankovića (3) koji se od rođenja bori sa napadima epilepsije.

Za trogodišnju Unu Dabović sa smetnjama u razvoju, kojoj je dijagnostikovana malformacija na malom mozgu "Dandy Woker".

Za Vuka Lojkovića, dvanaestogodišnjaka koji boluje od cerebralne paralize. I za Sofiju Mirčetu, rođenu 2013. godine, koja ima istu dijagnozu kao Vuk.

Za Draganu Đurić (40) koja boluje od multiple skleroze. Za Mariju Kušić (34) koja je doživela moždani udar i kojoj je novac preko potreban za rehabilitacije, s obzirom na to da joj je oduzeta cela leva strana.

Na drugoj tabeli viđenoj u beogradskom naselju Borča, postavljena su imena braće Bogdana (14) i Pavla (6) Marjanovića, za koju se prikuplja novac jer dečaci boluju od retkog sindroma, koji se zove Leš Nihanov i odlukuje se izuzetno velikom autoagresijom.

Tu je i ime preslatkog dečaka Viktora Todorova (4) koji ima cerebralnu paralizu i epilepsiju, kao i značajno usporenje u psihomotornom razvoju. Ne hoda, ne priča, ima pojačanu salivaciju.

Pomoć je potrebna i braći Veljku (7) i Aleksi (4), koji boluju od spinalne mišićne atrofije tip 3 i tip 2. Na tabli je i ime devojčice Zorice Dragojlović (6) koja ima spinalnu mišićnu atrofiju tip 1, agresivnu bolest zbog koje i jedna prehlada može biti fatalna za nju.

I Ljiljani Milenković (25) je potrebna naša pomoć. Ova mlada devojka želi da nastavi život van bolnice, u kojoj provodi puno vremena na dijalizama, nakon što su joj oba bubrega otkazala. Na humanoj tabli je i ime Marine Minić (32), u koju je bivši pucao četiri puta, posle čega je ostala u kolicima. Posle operacije u Tajlandu, sada joj je potreban novac za dalju rehabilitaciju, kako bi konačno samostalno stala na svoje noge.

Zato, ukoliko vas put nanese u Borču, zastanite pored plavih tabli, parkirajte i upišite 3030. Pošaljite SMS. Uplatite za njihove osmehe, prve reči i prve korake. Za neke njihove buduće vožnje i parkiranja. A mi smo u jedno sigurni - ovaj parking bi svi platili.

Video: Srbi su i humanu stvar izvrgli ruglu: Sprdaju se na aukciji za Ronaldovu traku!

(Telegraf.rs)