Ministar odbrane Hrvatske podneo ostavku dok divljaju stravični požari zbog Kolindine kritike!

Odluku je doneo nakon kritika predsednice Hrvatske

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević podneo je ostavku, piše Jutarnji.hr.

Ovu odluku je doneo nakon kritika predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je rekla kako je vojska mogla biti i ranije poslata na mesta gde bukte požari.

- Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović mogu odmah smeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vreme i kvalitetno reagovale na požar - kazao je ministar obrane Damir Krstičević Jutarnjem povodom kritika da je zakazao sistem.

Objasnio je kako funkcioniše sistem u Hrvatskoj u ovoj i sličnim situacijama.

- Poznato je kako sistem zapovedanja funcioniše. Zahtev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovednik, a ja do danas nisam dobio nikakv zahtev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su "izginuli" u gašenju - kazao je Krstičević.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ne prihvata ostavku koju je ranije danas podneo potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

On je po povratku u Zagreb održao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je na ovu opasku predsednice odgovorio da je ministar odbrane i potpredsednik vlade Krstičević delovao preventivno i angažovao prpadnike vojske kako bi bili spremni da pomognu, kad zatreba.

Tokom jučerašnjeg popodneva doneta je usmena odluka o angažmanu hrvatske vojske, koji je usledio u okviru svih zakonski predviđenih procedura.

(Telegraf.rs)