Ovo je čovek koji je ceo region okrenuo protiv Hrvatske: Izmenio je pravilnik na svoju ruku, a sada je u nemilosti vlasti (FOTO)

Dokument je donesen bez analize tržišta i konsultacije sa kompanijama

Kako sada stvari stoje, čini se da će se ovih dana smiriti strasti sa povećanim carinskim taksama, potvrđuju iz Banskih dvora, a i sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za Jutarnji list poručuje kako će se problem rešiti na obostranu korist, nakon što je premijer Andrej Plenković Tolušiću naložio da rešenje nađe u najbržem roku, do kraja ove nedelje.

Kraj trgovinskog rata: Hrvatska u petak povlači sporni pravilnik o povećanju taksi

Ovaj trgovinski rat u nastajanju doveo je i do političkih potresa u samom hrvatskom političkom vrhu. Ministar Tolušić je u poslednjem trenutku izbegao moguću smenu, koja je nezvanično počela ozbiljno da se pominje u političkim kuloarima.

- Tačno je da premijer nije bio srećan. Tolušić se malo zaigrao i niko nije znao kakav pravilnik sprema. Međutim, mislim da od ostavke neće biti ništa jer će se rešiti ovo pitanje - rekao je izvor Jutarnjeg blizak premijeru Plenkoviću.

Tolušić je ovaj sporni Pravilnik, po kome bi kontrole uvoza voća i povrća iz trećih zemalja poskupele čak 22 puta, doneo na svoju ruku, bez da je iko u vrhu državne vlasti znao za to, čime predsednik Vlade Andrej Plenković nije bio nimalo zadovoljan. Da Vlada ne stoji iza svog ministra moglo se najbolje videti po tome što niko iz Banskih dvora nije stao u odbranu Tolušića, čak ni kada je šest ministara trgovine iz regiona uputilo otvoreni ultimatum Hrvatskoj da povuče sporni Pravilnik.

Osim toga, Tolušić se našao na žestokom udaru Hrvatske privredne komore koju vodi HDZ-u blizak Luka Burilović, koja je odmah napala ministra i zatražila da se sporni pravilnik izmeni. Pravilnik žestoko osporavaju i u Hrvatskom udruženju poslodavaca, ali i u Briselu.

- Pozivamo sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država sa Hrvatskom na suzdržanost i izbegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rešavanje tog pitanja - poručio je zvaničnik Evropske komisije.

Oglasio se Plenković: Već ove nedelje rešenje problema sa taksama

I u kancelariji predsednice ostali su zatečeni ovakvim ministrovim potezom, jer sa jedne strane, predsednica želi da stabilizuje odnose sa Srbijom i poziva srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku, a sa druge strane službena vlast u Zagrebu počinje trgovinske ratove.

I sam Tolušić svestan je da je napravio grešku.

- Ova mera odnosi se na ukupno 168 zemalja sveta, a ne samo na zemlje u okruženju. Komuniciramo sa kolegama iz susednih zemalja, razumevanje postoji sa svih strana i verujem da ćemo rešiti izazove koji su pred nama. Kada budem imao neke detalje, znaćete - odgovorio je Tolušić na pitanje hoće li se sporni Pravilnik menjati, kako je ranije za N1 izjavio i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Iako je dokument donesen bez analize tržišta i konsultacije sa kompanijama, ministar Tolušić tvrdi kako je njegov cilj isključivo bila zaštita potrošača. Ali, prve reakcije privrednika pokazuju da je jedini rezultat do sada pad izvoza, bacanje voća i povrća na deponije, a u budućnosti potencijalno veće cene za potrošače.

On je inače pre mesta ministra poljoprivrede od 2013. do 2015. bio predsednik Hrvatske zajednice županija, kao i Župan Virovitičko-podravske županije.

(Telegraf.rs)