"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom": Rečenica iz udžbenika digla prašinu među đetićima

Autori udžbenika koji je bio namenjen trećem razredu osnovne škole su Đuro Popović i Jovan Roganović, Srbi iz Crne Gore

U udžbeniku „Zemljopis“, štampanom 1911. godine u državnoj štampariji na Cetinju, pisalo je da u Crnoj Gori žive „sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskijem jezikom“.

Hrvati besni na Crnogorce zbog krađe reforme obrazovanja: Ove predmete su ukrali od nas, među njima je i CRNOGORSKI JEZIK

Autori udžbenika koji je bio namenjen trećem razredu osnovne škole su Đuro Popović i Jovan Roganović, Srbi iz Crne Gore.

U udžbeniku se navodi da Srba ima oko 300.000, da su uglavnom pravoslavci, a ima nešto i muslimanske i rimokatoličke vere, „ali treba znati da smo svi srpskog porekla i srpske narodnosti“.

- Osim Crne Gore, ima još srpskih zemalja, ima još srpskih zemalja u kojima žive naša braća Srbi - ističe se u udžbeniku, piše IN4S.

Navodi u udžbeniku svedoče o nasilnoj promeni i diskriminaciji Srba u Crnoj Gori, čemu smo prema pisanju pojedinih medija, svedoci i danas.

(Telegraf.rs)