Ima 20 godina, slep je i svira harmoniku, a Plejstejšn kida: Obožava Čkalju i voli da ga imitira (FOTO) (VIDEO)

Pavao sa ocem i majkom vozi bicikl, imitira komičara Čkalju, a zbog lepog glasa zovu ga "Čovek od sevdaha"

Pavao Anić (20) rođen je bez vida, ali ovog nadarenog mladića iz Mošćenice kraj Siska to nije sprečilo da se aktivno bavi muzikom i prijavi na zabavni šou "Supertalenat".

Ivanu su rekli da je promašio zanimanje, ali on nije odustao od cilja da postane LOGOPED KOJI MUCA (VIDEO)

- Ja zapravo živim sevdah. Primetio sam da je dosta redak u Hrvatskoj, pa sam odlučio da se prijavim na "Supertalenat" kako bih predstavio sevdah kao umetnost i vrstu bosanskog bluza - kaže Pavao.

Za nastup u šou pripremio je pesmu Zekerijaha Đezića "Vječni sevdah", uz koju je zasvirao harmoniku.

- Pevati sevdah sam počeo sa sedam godina, a svirati harmoniku sa deset. Iako sam išao pet godina u muzičku školu i svirao klavir, prevladala je ljubav prema harmonici - kaže Anić.

Dodaje kako je instrument sam naučio da svira, a pomoglo mu je i to što njegovi roditelji, otac Jurica i majka Natalija, isto sviraju harmoniku. Mladi Siščanin ima i svoju pesmu "Mostar grade", za koju je napravio muziku i osvojio nagradu na Festivalu narodne muzike "Ilidža 2017".

- Moj idol je svakako Safet Isović. Strašno mi je žao što ga nisam imao prilike da ga upoznam - kaže slepi muzičar i dodaje kako je na dosadašnjim festivalima, na kojima je nastupao, upoznao Halida Bešlića, Hanku Paldum, Nedžada Salkovića, Seju Pitića, Almu Subašić, Zanina Berbića i brojne druge izvođače sevdalinki.

Pavao se bavi i humanitarnim radom, a ove godine će imati četvrti koncert u Petrinji za udruženje slepih, kojima pomaže da sakupe novac, piše 24sata.hr.

Mladi Siščanin je završio jezičku gimnaziju, a studije je pauzirao zbog obuke orijentacije i kretanja. Želja mu je da završi pedagogiju.

- U gimnaziji sam bio jedina slepa osoba, ali bilo mi je odlično. Imao sam elektronsku svesku, a bio sam najbolji učenik u razredu - smeje se Pavao.

Siščanin se rodio slep zbog komplikacija pri rođenju i dugog boravka u inkubatoru, a njegova majka tvrdi da može raspoznati samo razliku svetla i mraka.

Uprkos toj nesreći slepi muzičar Pavao kaže da je srećan i zadovoljan životom. Ovih je dana s instruktorom na obuci hodanja sa štapom po Sisku, a nakon toga bi voleo da ima obučenog psa za slepe, a od opštine je dobio specijalan bicikl sa dva sedišta, koji rado vozi sa ocem. U slobodno vreme se druži sa prijateljima, vežba harmoniku i igra videoigre na Plejstejšnu.

- To su zapravo normalne igre, ali ja se orjentišem po zvuku. Mogu da igram samo borilačke igre tipa "Mortal Kombat" i "Injustice". To je borba jedan na jedan. Imam mnogo onlajn prijatelja koji mi često ne veruju kad im kažem da sam slep - kaže on i dodaje da mu oko čitanja komentara i vođenja Fejsbuk stranice pomažu prijatelji i roditelji, a samostalno koristi i mobilni telefon.

- Iako ne vidim, i ja uvek kažem gledao sam film. Ili vidimo se. Nemam problem s tim kad se ljudi zbune. Inače, najviše volim stare jugoslovenske filmove tipa "Kamiondžije" i "Žikina dinastija". Humoristične poput mene - kaže Pavao.

Od glumaca najviše voli Miodraga Petrovića Čkalju, kojeg voli da imitira i zasmejava ljude.

(Telegraf.rs/ 24sata.hr)