ISPRAVKA Ne prekopavaju srpske grobove u Sarajevu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz preduzeća “Pokop” navode da nikada do sada nije vršeno prekopavanje grobova ni na jednom sarajevskom groblju i da ne postoji nikakav plan da se “prekopavaju grobovi” - ni pravoslavni, ni bilo čiji drugi

Napomena: Vest iz jula 2017. godine, o postavljanju nalepnica na grobljima Vlakovo i Bare, nekoliko meseci kasnije predstavljena je kao vest o “prekopavanju srpskih grobova u Sarajevu”. Telegraf.rs je preneo vest portala Informer, koja je sadržala niz netačnih tvrdnji.

U toj vesti navedeno je da su vlasti u Sarajevu počele da prekopavaju čak 13.000 srpskih grobova u ovom gradu, a posmrtne ostake smeštaju u kosturnicu i potom spaljuju što su netačne informacije. Naime, preduzeće “Pokop” je i dalje jedino koje se bavi održavanjem grobalja u Sarajevu. Kako se radi o kantonalnom javnom preduzeću, isto nije u nadležnosti grada, već u nadležnosti Kantona Sarajevo, a ni Vlada KS ni skupština kantona nisu donele nikakve “odluke o prekopavanju grobova” - štaviše, još nisu uredile samu oblast komunalnih delatnosti, koja čeka usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi. Iz preduzeća “Pokop” navode da nikada do sada nije vršeno prekopavanje grobova ni na jednom sarajevskom groblju i da ne postoji nikakav plan da se “prekopavaju grobovi” - ni pravoslavni, ni bilo čiji drugi.

Portparolka "Pokopa" je za Raskrinkavanje.ba potvrdila da nikada nije izjavila da će biti prekopani “isključivo pravoslavni grobovi”, niti je tako nešto učinio bilo ko iz ovog preduzeća.

(Telegraf.rs)