Vaso je "čeprkao" po zemlji, ne sluteći da će iskopati životinju iz praistorije: Sada je najbitniji čovek u selu (FOTO) (VIDEO)

Makedonija se našla na evropskoj paleontološkoj mapi

Zahvaljujući Vasi Taševu iz sela Dolni Disan kod Negotina, Makedonija se našla na evropskoj paleontološkoj mapi. "Čeprkajući" po zemlji u blizini sela on je prošle godine pronašao deo kosti njemu nepoznate životinje. O svom otkriću odmah je obavestio stručnjake, a da ih ne bi zveri raznele, on ih je pre toga ponovo zatrpao zemljom.

REVOLUCIONARNO: Otkriven dinosaurus sa četiri krila (FOTO)

Kada su nakon toga eksperti otkopali deo kostiju, shvatili su da se radi o očuvanom delu fosilnih ostataka skeleta slona od velikog naučnog značaja. Tadašnje radove su obustavii, a nastavili su ih 20. aprila ove godine. Ono što su do sada iskopali, paleontološke ekipe Prirodno naučnog muzeja Makedonije i Priodno naučnog muzeja iz Sofije danas su prikazali javnosti.

Pronađeni fosilni ostaci pripadaju praistorijskom slonu vrste Choerolophodon pantelici, koji je pre 8 miliona godina boravio na ovim prostorima. Prema velični kostiju pretpostavlja se da se radi o životinji staroj oko 50 godina i teškoj oko 10 tona.

Prema izjavi paleontologa, ovo je prvi slučaj u Evropi i Aziji da se otkrije veći broj kostiju iste životinje na jednom mestu.

Fosilni ostaci ove vrste slonova su nalaženi na više lokacija u Makedoniji i širom Evrope, ali kompletan skelet ove životinje do sada nije poznat nauci. Zato je ovaj pronalazak unikatan u svetskim okvirima jer će dati odgovore na niz pitanja o njegovom izgledu i načinu života predaka današnjih slonova.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da je praistorijski slon živeo na prostoru koji je nakada ličio na današnju afričku savanu.

Pronađeni fosilni ostaci izumrlog slona do kraja nedelje će pažljivo biti transportovani u Prirodno naučni muzej Makedonije u Skoplju, gde će biti sastavljeni svi delovi, a javnost će kompletno moći da ih vidi već krajem godine.

VIDEO: Pogledajte snimak iskopavanja slona

(D.J.)