U ovom mestu u Bosni teško je pronaći nezaposlenu osobu, ovde svi rade (FOTO)

Zvuči kao naučna fantastika ali nije...

Opština Kotor Varoš jedna je od retkih opština koja može da se pohvali izuzetno dobrim ekonomskim pokazateljima i jedna od malo opština u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u kojoj broj radnika premašuje broj nezaposlenih lica.

Autobusi puni radnika stižu svakog jutra iz okolnih mesta i pune tamošnje fabrike, radi se punom parom. Radnici dolaze iz Čelinca, Kneževa, čak i iz Banjaluke.

Problem je pronaći radnika i nezaposleno lice u ovoj opštini. Kotor Varoš je jedna od retkih primera gde je broj zaposlenih lica veći od broja nezaposlenih i koja je dostigla predratni nivo zaposlenosti.

Na 50 kilometara od Beograda nalazi se najsrećnije selo u Srbiji: Ima 500 kuća, svi su zaposleni i složni!

Ova opština dobila je sertifikat o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je, prilikom dodele sertifikata izjavio kako ovo predstavlja izazov ali i potrebu da opština izvrši svojevrsnu inventuru vlastitih potencijala i sposobnosti da privuče strane investitore i naravno da ohrabri domaće privrednike.

- Privreda Kotor Varoša je tradicionalno usmerena ka obućarskoj i mašinskoj industriji i u te dve oblasti imamo respektabilna privredna društva koja zaslužuju ne samo pažnju opštinske uprave već i šire društvene zajednice - rekao je Sakan.

On je naglasio kako su kotorvaroški privrednici svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitetnim poslovnim ambijentom.

Ranije je načelnik istakao kako je otvaranje novih radnih mesta u ovoj opštini započelo pre 15 godina kada je otvorena i prva fabrika obuće - tada je opština investitorima izašla u susret, ponudivši im zemljišta povoljno.

Jedina mana su - niske plate, pogotovo u obućarskoj industriji. Međutim, uvek se naglašava kako je bitno da svako ko želi da radi ovde može da se zaposli.

Kako se navodi u zvaničnoj prezentaciji Kotor Varoša prednosti investiranja u nju se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, blizu je Banjaluke (35 km), imaju dostupnu radnu snagu u oblasti kožarsko prerađivačke, tekstilne, drvoprerađivačke i mašinske industrije.

- Za investitore se nudi konkretna ponuda zemljišta i gotovih objekata sa dostupnom infrasktrukturom - navodi se.

Budžet opštine Kotor Varoš je nešto ispod 6,5 miliona konvertibilnih maraka ali i sa tim skromnim sredstvima rade mnogo na stvaranju povoljnog privrednog ambijenta a sve u cilju povećanja broja zaposlenih stanovnika i stvaranju boljeg života za sve koji žive u toj opštini.

VIDEO: On ima najnesrećniji posao na svetu

(Telegraf.rs/6yka.com)