Cesarov život na novoj adresi: Dečak već dve godine upisan u italijansku školu, a evo šta su poručile hrvatske vlasti (FOTO) (VIDEO)

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku

Nakon strašne drame koju je dečar Cesar Avenati (8) doživeo pre nekoliko dana kada ga je otac Alesandro na silu odvojio od majke Nine Kuluz i uvukao u automobil, centar za socijalnu rad iz Splita kontaktiraće Socijalnu službu u Moncalieriju u Italiji gde je njegova nova adresa, u porodičnoj kući njegovog oca, kako bi nadzirali uključenje dečaka u novu sredinu.

Cesar je već dve godine upisan u "Institut za opšte obrazovanje i istoriju" u Moncalieriju koji pod svojim okriljem ima predškolske ustanove, osnovne i srednje škole.

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku i da će mu se sin vratiti kući.

Nina krenula za sinom Cesarom u Italiju: Pokušala je da čuje svoje dete, ali se njen bivši muž nije javljao (VIDEO)

Kako do toga nije došlo, morao je da odlazi kod direktorke i da objašnjava zašto nije doveo sina jer je u Italiji kao i u Hrvatskoj krivično delo ako roditelji ne šalju dete u školu, pa obrazovne ustanove reaguju po službenoj dužnosti.

Od početka je preko škole sarađivao sa stručnim službama uključujući i psihologa kako bi osigurao za Cesara što bezbolniji povratak.

Nakon što je sprovedana predaja dečaka ocu Italijanu u utorak ujutru na splitskim Pujankama u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom iz 2012. godine, oglasio se Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa koji je nezadovoljan tokom događaja i očekuje izveštaj kako bi utvrdio da li treba preduzeti neke korake.

Prema njegovoj izjavi, sporno je što tokom predaje dečaka nije bio prisutan nadležni izvršni sudija. U stanu na Pujankama je umesto sudije bio sudski izvršitelj.

Ministar nije učestvovao na takvim predajama tako da nije upoznat kako tokom predaje dece uvek postupak sprovodi sudski izvršitelj koji sastavlja i zapisnik, kako je i omogućeno Pravilnikom koji reguliše prisilnu predaju deteta.

Prisilne predaje dece nisu neuobičajene, ali nisu sve medijski eksponirane, pa se uglavnom radi o predajama koje sprovode centri za socijalnu rad koji oduzimaju decu roditeljima. Čak i u slučajevima kada se radi o roditeljima nasilnicima koji zlostavljaju i zapuštaju decu, ona nikada ne odlaze dobrovoljno od njih već se moraju na silu odvoditi.

- Biće određenih izmena u Pravilniku o postupanju u predajnom postupku kada je reč o detetu. Ja kao ministar ne mogu da menjam zakon, ali ćemo u tom postupku odrediti da važniju ulogu imaju veštaci, mislim da je to dobro. Takođe će sudije morati da budu na mestu gde se ureduje i pritom treba izbeći svaku vrstu prisile - poručio je Bošnjaković.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, ministar verovatno nije upoznat s činjenicom da upravo veštaci vode glavnu reč pre odluke o sprovođenju predaje deteta koja je zadnja mera i primenjuje se tek kada je neophodna, tj. kada je dogovor između stranaka nemoguć.

Što se tiče najavljenih izmena Pravilnika o tome se izjasnila i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljka za decu.

- Povodom objave Nacrta pravilnika u aplikaciji javnog savetovanja, obratili smo se Ministarstvu pravosuđa. Predložili smo da se odustane od donošenja Pravilnika smatrajući, između ostaloga, da je predložena dopuna uvod u pravnu nesigurnost i koliziju odredbi različite pravne snage – odgovorila je na upit o izmenama Pravilnika.

Protiv navedenih izmena izjasnila se i Poliklinika za zaštitu dece i mladih grada Zagreba, Udruženje sudija za omladinu,porodičnih sudija i stručnjaka za decu i omladinu. Poliklinika se nakon sprovedene predaje Cesara Avenatija ocu oglasila i saopštenjem.

- To su situacije koje su izuzetno stresne za celu porodicu, pogotovo za decu, a neretko mogu dosezati i nivo traume. Situacije u kojima je donesena odluka o predaji uvek su rezultat nedostatka kapaciteta roditelja da, iz različitih razloga, uvide poziciju deteta, a onda i da postupe u najboljem interesu za dete.

Upravo iz tog razloga one neminovno rezultiraju jednom stranom koja je nezadovoljna odlukom. U tom kontekstu u većini slučajeva situacija predaje, bez obzira na to što je ona određena nakon temeljitih uviđaja i analiza brojnih stručnjaka iz područja zaštite deteta (psihologa, socijalnih radnika, posebnih zastupnika, sudija, lekara…) postaje traumatična za dete koje se kontinuirano nalazi u poziciji u kojoj se za njega/nju vodi rat, rat između onih koji bi trebalo da budu glavni izvori podrške i osećaja sigurnosti. Ovakav kontekst odrastanja neminovno ostavlja dugoročne posledice na mentalno zdravlje dece - naveli su stručnjaci zagrebačke poliklinike.

VIDEO: Tata mu je debitovao na Mundijalu a on plače dok ga gleda na terenu

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr)