Na mnoga pitanja do danas nismo dobili odgovor: Bratunac, 26 godina od kako je mučki stradalo 3.500 nedužnih Srba (FOTO)

Imamo crno-belu sliku gde su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bela

U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

>>> Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine

- Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici - rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

- Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda - rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema. Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u taj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

- Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje će večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspešno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu - rekao je Dodik.

Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje počinilaca teških zlodela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa.

Ona je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu sećanja.

- Kultura sećanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumemo šta je bilo i kuda se krećemo u budućnosti - rekla je Cvijanović novinarima u Bratuncu, gde je prisustvovala pomenu.

Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredeljena za izgradnju bolje Republike Srpske koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podneto u svim krajevima.

Cvijanović je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom - "Da se ne zaboravi". Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije popaljeno, a u kojem vojnička čizma tzv. Armije RBiH nije pokušala da zatre trag svemu što je srpsko, kažu porodice čiji su članovi stradali.

Srbi u Podrinju stradali su na najmostruozniji način... 43 dece je ubijeno, a mnoga pitanja ni danas nemaju odgovor.

Među njima su: Ko je ubio snajperom dečake Dimitrijević i Slobodana Stojanovića? Ima li pravde za Ljubinku Gajić, majku petogodišnjeg dečaka koga je granata ispaljena iz Srebrenice ubila na balkonu u stanu? Da li će ikada iko odgovrarati za ovaj zločin ili za zločin u Bjelovcu gde su Slavki Matić ubijene dve kćerke?

Da li će pravda stići zločince koji su pobili porodicu Vučetić? Tada devetogodišnji Brano, ostao je bez brata, majke i oca. Posledice ove tragedije trpi i danas.

U Organizaciji porodica poginulih kažu da je godinama građen mit o Srebrenici u kojoj postoje samo žrtve na jednoj strani, a zločinci na drugoj, konstatauje RTRS.

- Imamo crno-belu sliku gde su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bela - rekla je za ovaj medij Radojka Filipović iz te organizacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)