Mreža auto-mafije se širi Balkanom, uhapšeni prebacivali vozila u Srbiju: Sve su bahatiji, pucaju sa namerom da ubiju

U redovnoj policijskoj patroli ubijeni su Adis Šehović (46) i Davor Vujnović (43)

Policija austrijske pokrajine Koruške pokrenula je istragu protiv trojice muškaraca koji su osumnjičeni za krađu rent-a-car vozila, koja su prebacivali u BiH i Srbiju.

Oni se sumnjiče da su tokom maja i juna, koristeći lažne lične podatke, unajmili pet vozila u različitim rent-a-car kompanijama u Koruškoj i Štajerskoj i potom ih odvezli u BiH i Srbiju, prenosi radiosarajevo.ba pozivajući se na austrijski ORF. Kako se navodi, automobilima se izgubio svaki trag, a počinjena je materijalna šteta od oko 100.000 evra, prenosi Tanjug.

Za ta dela osumnjičeni su državljanin Hrvatske (42), Rusije (40), koji su zadržani u pritvoru i Austrijanac (22) kome je dozvoljeno da se brani sa slobode od optužbi da je pružao logističku podršku pri unajmljivanju vozila i njihovom prebacivanju u BiH i Srbiju.

SMEJU NAM SE, PSUJU, PRETE...

Sigurnosna situacija u Sarajevu tema je od ubistva do ubistva, od pucnjave do pucnjave na ulicama. Ali, svi su akteri pre ili kasnije ponovo na svojim "radnim mestima" i novinskim crnim hronikama. Najmanje su u sudskim klupama ili zatvorima, jer sudovi, tužilaštva, advokati i naravno optuženi vole brze nagodbe. Sudije im traže olakšavajuće okolnosti i nakon desetine puta ponovljenih teških razbojništava.

Kaznena politika, uz nedostatak represivnih mera, ohrabruje kriminalce.

- Zaustavimo vozilo u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima radi kontrole. Neretko nas oni iz kriminalnog miljea nakon traženja ličnih dokumenata psuju, vređaju, prete ili ismevaju - priča za Žurnal jedan od policajaca i dodaje:

- Ako su sa nama pripadnici Jedinice za podršku, tzv. specijalci, tada ne progovaraju ni reč, očito znajući kako bi završilo da su drski kao što obično jesu.

PUCAJU S NAMEROM DA UBIJU

Letimičnim pregledom policijskih saopštenja ili medijskih izveštaja moglo se zapaziti da kradljivci vozila sve češće na području Sarajeva pucaju na policajce koji ih zateknu tokom izvršenja. Podsetimo, u redovnoj policijskoj patroli ubijeni su Adis Šehović (46) i Davor Vujnović (43). Policija je već uhapsila nekoliko osoba u vezi sa ubistvom, ali se potraga i dalje nastavlja.

Pripadnici auto-mafije više ne beže dolaskom policijske patrole, oni istog trena pucaju sa namerom da ubiju, a ne da sebi omoguće bekstvo. Ti i takvi budu nekada i uhapšeni. Ono što sledi može biti samo frustrirajuće za policajce koji časno urade svoj posao. Počinioci privedeni, nakon saslušanja u tužilaštvu pušteni na slobodu. Ovo je kliše izveštaja nakon brojnih pucnjava, pljački, razbojništava razne vrste. Menjaju se samo imena u određenim intervalima. Policija tako uzalud hapsi.

REPRESIJA ZBOG SIGURNOSTI

Nažalost, da bi se u Bosni i Hercegovini eliminisao uzrok, moraju prethoditi teške posledice. U ovom slučaju su to životi dva policajca. Policiji, koliko god to demagoški zvučalo, mora biti vraćen dignitet, piše 6yka.com.

Pripadnici auto-mafije koriste sofisticirana sredstva u delu koji im treba za obijanje i pokretanje vozila, a pravo lice pokazuju u sve učestalijoj upotrebi automatskog oružja protiv policajaca. Pri tom očito dobro koriste nadležnosti uzrokovane kantonalnim zonama policijske nadležnosti.

VIDEO: Eksplodirao automobil voditeljke Marijane Mićić

(Telegraf.rs)