Lažne nagradne igre kruže Fejsbukom: Policija upozorila Hrvate da nikome ne šalju svoje lične podatke

Policija smatra da je cilj počinilaca pribavljanje podataka zbog zloupotrebe

Hrvatski MUP je danas obavestio javnost da su primili više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Fejsbuk stranicama čiji je cilj pribavljanje ličnih podataka on-lajn žrtava i njihova zloupotreba, prenosi Večernji.hr.

- Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Fejsbuk stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre, gde je za učestovanje potrebno stranicu označiti sa "sviđa mi se", podeliti objavu na sopstvenom profilu i poslati privatnu poruku. Nakon određenog vremena, učesnici ove lažne nagradne igre primaju poruku kako su srećni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju da pošalju fotografiju svog lica i lične karte.

Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinilaca, koji su kreirali lažne Fejsbuk stranice, da na prevaru pribave njihove lične podatke u svrhu zloupotrebe - objavio je MUP na svojoj internet stranici.

MUP zbog toga upozorava korisnike Fejsbuka da ne dele takve objave na vlastitim stranicama i da svoje fotografije i fotografije ličnih isprava ne šalju putem društvenih mreža ili elektroničke pošte.

(Telegraf.rs)