Tinejdžeri puše osveživače vazduha! Ostaju bez svesti, grče se, uriniraju i obavljaju veliki nuždu nasred ulice

Konzumacija ovih psihoaktivnih supstanci može dovesti do gubitka pamćenja, halucinacija, napada, priviđanja, depresije...

Pušenje jefitnih psihoaktivnih supstanci trend je koji se širi Hrvatskom. Tinejdžeri puše osveživače vazduha na javnim mestima i u kafićima, a zbog jednog slučaja morala je da interveniše i Hitna pomoć.

U poslednjih nekoliko nedelja beleži se dramatičan porast slučajeva predoziranja tinejdžera tzv. osveživačem vazduha, mešavinom biljaka i preparata koja se prodaje u paketićima, meša sa duvanom i puši.

S obzirom da nema mirisa koji je specifičan za marihuanu, tinejdžeri konzumiraju ovu potencijalno smrtonosnu kombinaciju na javnim mestima i u kafićima. Konzumacija ovih psihoaktivnih supstanci može dovesti do gubitka pamćenja, halucinacija, napada, priviđanja, depresije, a u nekim slučajevima i smrti.

Samo u jednom kafiću u Osijeku dogodile su se tri situacije u kojima su mladi zatečeni u pušenju psihoaktivnih supstanci, a u jednom slučaju intervenirsla je Hitna pomoć.

Mladić od dvadesetak godina sedeo je u ćošku i naručio kafu. Pred njim je na stolu bila i kutija cigareta. Otpio je gutljaj kafe i zapalio cigaretu. Samo nekoliko minuta kasnije, ostao je bez svesti i telo mu se počelo grčiti. Paralizovanog, izneli su ga napolje i pokušali osvestiti do dolaska Hitne pomoći. Nesvestan, povraćao je, urinirao i obavio veliku nuždu. Ubrzo je stigla hitna pomoć i odvezla ga, piše Glas Slavonije.

Prošle srede, isti kafić, u večernjim satima ulaze dva tamnoputa mladića od najviše 20 godina. Sedaju za sto, naručuju kafu. Ubrzo jedan mota cigaretu. Pali je i nakon nekoliko dimova počinje da spava. Drugi nije pušio – stražario je i pazio da ih ne uoče. Svako malo je budio prijatelja. Konobar je prepoznao o čemu je reč i pozvao vlasnika koji je mladiće pristojno zamolio da odu. Jedan odmah odlazi, drugi, koji je pušio, ostaje, tvrdeći da puši duvan.

Riječ je o vrlo raširenom problemu koju uzima sve više maha jer je reč o jako jeftinoj i jako dostupnoj supstanci. Može se kupiti bilo gde: u školi, na ulici, gotovo u svim tobako šopovima i na nekim kioscima.

Od početka godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovala ovom drogom.

VIDEO - Jedna tableta novog ekstazija može da izazove smrtonosne posledice:

(Telegraf.rs)