Severna Makedonija na granici sa Grčkom: Prva tabla stigla na prelaz Bogorodica (FOTO)

Svi građani će morati da promene lične dokumente na kojima će pisati novo ime države u roku od pet godina

Skopski portal "24 Info" objavio je fotografiju table sa novim ustavnim imenom Republika Severna Makedonija. Ona se već nalazi na makedonsko-grčkom graničnom prelazu Bogorodica, ali još nije postavljena.

Prema Prespanskom dogovoru table sa novim imenom Makedonije do kraja nedelje prvo treba da budu postavljene na svim graničnim prelazima, a potom na Vladi, Sobranju, ministarstvima, svim državnim institucijama i diplomatsko-konzulrnim predstavništvima.

Foto: 24info.mk

Planirano je da bude napravljeno oko 1.000 tabli različitih veličina u zavisnosti od institucije na koju će biti postavljene, a koliko će one koštati još se tačno ne zna.

Foto: Telegraf/Dušan Joksič

- Suma nije utvrđena, ali je predviđeno da svaka tabla košta po 10, 20 ili najviše 30 evra, u zavisnosti od njihove veličine - rekao je za skopsku televiziju 24, Dragi Raškovski, sekretar vlade u Skoplju.

Pored natpisa Republika Severna Makedonija, imena državnih institucija u zemlji biće napisana na makedonskom i albanskom jeziku. Tako će primena zakona o

dvojezičnosti, za koji je bilo predviđeno da institucije potroše oko 1,5 miliona evra, proći o jednom trošku.

Sa ratifikacijom protokola za članstvo u NATO, Makedonija i oficijalno postaje Republika Severna Makedonija. Ustavni amandmani stupaju na snagu čim se

objave u "Službenom vesniku", a o novom imenu države biće obaveštene sve međunarodne organizacije.

Foto: Telegraf/Dušan Joksič

Potom će Republika Severna Makedonija i Grčka dostaviti zajedničko pismo Generalnom sekretaru OUN, u kome će Antonia Gutereša obavestiti o datumu

stupanja na snagu Konačnog sporazuma, čime će biti stavljen kraj višedecenijskom bilateralnom sporu između dve zemlje, kažu iz sedišta makedonske diplomatije u Skoplju.

Istovremeno, makedonska vlada će pismeno obavesti sve međunarodne organizacije i forume, kao i zemlje članice Ujedinjenih nacija da je Republika Makedonija od tog trenutka Republika Severna Makedonija. Zatražiće se da novo ime države počnu da upotrebljavaju i 130 zemalja koje su je priznale pod njenim ustavnim imenom, Republika Makedonija.

S obzirom na novo ime države, menjaće se lične karte, pasoši, izvodi iz matičnih knjiga rođeni i drugi dokumenti. Na njima će pisati Republika Severna Makedonija.

Svi građani će morati da promene lične dokumente na kojima će pisati novo ime države u roku od pet godina.

Sa vladine zgrade je već skinut natpis Vlada Republike Makedonije.

Na tom mestu, biće postavljena tabla na kojoj piše Vlada Republike Severne Makedonije i to na makedonskom i albanskom jeziku.

Vlada je formirala radnu grupu koja treba da uradi nacionalni  plan za spovođenje novih mera i aktivnosti, a u roku do sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko - konzularna predstavništva moraju da promene table sa novim imenom države.

Inače, makedonski mediji podsećaju da je nedavno premijer Zoran Zaev izjavio da je veoma bitno da makedonski narod ne bude obezličen.

- Kad neko bude ušao u zgradu, tamo će pisati Vlada Republike Makedonije, ne mora to da se menja - rekao je premijer Zaev u jedno intervju.

VIDEO: Makedonija ima novo ime, narod negoduje

(D.J.)