Lekari iz Crne Gore masovno odlaze na kruzere, plata im je do 17.700 evra!

Pre devet godina na kruzer je otišao i specijalista hirurgije Željko Pejaković. Na to ga je, kako je ispričao, naterala situacija iz koje nije video izlaz

Koliko crnogorskih lekara radi na kruzerima nema zvanične evidencije,a  nezvanično njih oko 30 otisnulo se na more u potrazi za boljom zaradom, od čega je čak dvadesetak iz Kliničkog centra. To su uglavnom anesteziolozi, pedijatri, hirurzi, kardiohirurzi i specijalisti urgentne medicine. Oni, prema saznanjima Pobjede, mesečno zarađuju i do devet plata crnogorskih lekara (oko 9.000 eura), a na pojedinim kruzerima doktor za mesec zaradi i do 17.700 evra.

Pre devet godina na kruzer je otišao i specijalista hirurgije Željko Pejaković. Na to ga je, kako je ispričao za Pobjedu, naterala situacija iz koje nije video izlaz. Zbog mobinga na poslu je, priča, bio prisiljen da ode u beli svet, ostavi dvoje male dece i napusti san da postane kardiohirurg.

- Nakon dužeg mobinga u Kliničkom centru našao sam se u takvoj situaciji da me teraju sa Kardiohirurgije, oduzimaju mi subspecijalizaciju. Potom me tadašnji menadžment šalje da radim u Urgentnom, gde opet počinje maltretiranje… Nikog nije bilo da me zaštiti, pruži podršku. Sva vrata na koja sam kucao zatvarana su. I tako sam ostao na ulici - prisjeća se Pejaković.

S obzirom na to da je iz Kotora, predlog da ode na kruzer dobio je od prijatelja pomoraca. Iako je razmišljao o odlasku u Nemačku, na kraju je izbor pao na brod, na koji je otišao u januaru 2010. godine. Ugovor za rad na kruzeru potpisuje se na šest meseci.

Na kruzeru zarade devet puta veću platu Foto: Profimedia

- Krenuo sam ispočetka, za mene sve nepoznato. Brod je jedna konzerva u kojoj se nalazi 4.500 do 6.500 putnika, zatim od 1.200 do 2.000 ljudi koji čine posadu i koja mora da opslužuje te goste, a lekar je taj koji mora da brine o svima njima. Prve četiri godine na brodu sam bio sam sa dve medicinske sestre. Sada su na kruzerima dva doktora i tri medicinske sestre, a na većim koji imaju do 7.000 putnika tri doktora i do pet sestara - kazao je dr Pejaković, dodajući da je na brodu engleski zvanični jezik, a poželjno je da se zna još jedan ili dva strana jezika.

On objašnjava da lekar na brodu obavlja celokupnu medicinu, a imaju i malu operacionu salu koja se koristi za prelome i povrede.

- Doktor na brodu mora da zna i neurologiju i neurohirurgiju i kardiohirurgiju i kardiologiju, zatim dečju ortopediju. Obavljamo kompletne preglede i dajemo odgovarajuću terapiju. Leti su na brodu najčešće porodice sa decom, a zimi uglavnom stariji, pa nisu retke povrede jer znaju da se često okliznu sa stepenica ili na bazenu - priča Pejaković.

Posebna odgovornost je na šefu bolnice na kojoj poziciji se i sam nalazi. On, prema njegovim rečima, mora da donese odluku kada su u pitanju urgentni slučajevi.

Brinu o velikom broju pacijenata Foto: Shutterstock

- Kada imamo komplikovane slučajeve i životno ugrožene onda se oni šalju na kopno. To se radi na više načina. Kada se nalazimo u navigaciji (a to je najčeše u večernjim satima oko 6, 7 jer tada odlazimo sa brodom na drugu destinaciju) ako imamo hitne stvari obaveštavamo komandanta, kompaniju kao i šefa Medikal departmenta i bolnicu u koju treba da pošaljemo pacijenta. Dužni smo i da napišemo izveštaj o kompletnoj terapiji koju smo dali pacijentu - rekao je Pejaković.

On naglašava i da su najteži slučajevi koje je imao u poslednjih devet godina bili kada pacijent ima infarkt, endem pluća, sa krvarenjima u mozgu i trombozom pluća.

- Bilo je raznih situacija. Sa pojedinima sam vršio transport helikopterom jer smo se nalazili u navigaciji. Međutim, kada nismo i kada ne vidimo kopno, lekari smo samo ja i kolega, kao i osoblje. Tako, recimo, kada prelazimo Atlantik treba nam i do šest-sedam dana da bi bili u navigaciji - ispričao je Pejaković.

Crnogorski lekari, prema njegovim rečima, primaju platu od 700 do 1.000 evra.

- Zamislite kako je lekaru koji je minimum 25 godina proveo nad knjigom i radom i to doživljava. Kod nas je sve degradirano, posebno lekari, naša profesija i dostojanstvo - kazao je Pejaković.

VIDEO: Evo šta vam je sve potrebno da biste se zaposlili u Nemačkoj

(Telegraf.rs/Pobjeda)