Mladić u Hrvatskoj osuđen za silovanje, a onda se žrtva predomislila: Nije bilo na silu, bila sam mlada, luda i zaljubljena

Devojka je zatim osuđena zbog davanja lažne izjave

Vrhovni sud u Hrvatskoj potvrdio je oslobađajuću presudu kojom je mladi Slavonac oslobođen krivice da je silovao devojku. Naime, prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku mladić je 2010. godine osuđen za silovanje na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i deset meseci, piše Glas Slavonije.

Navodna žrtva silovanja posle je sve opovrgla i rekla da silovanja nije bilo pa je osuđena zbog davanja lažne izjave.

- Oštećena je u ovom ponovljenom postupku u dva navrata davala izjave na raspravi o kaznenim delima stavljenim optuženom na teret. Tako je sada jasno navela da su svi polni odnosi između nje i optuženog bili dobrovoljni i nisu se odvijali na silu ili uz prijetnju, a kako je to ranije izjavljivala. Pojasnila je da je i ranije pokušala da promeni iskaz, ali su joj rekli da za lažno svedočenje može da dobije od pet do osam godina zatvora, i zbog toga nije na raspravi u prethodnom postupku izjavljivala ovo što sada izjavljuje.

Navela je da je u ono vrijeme bila mlada, luda i zaljubljena te da nije bila svesna posledica koje mogu da nastanu za nju i optuženog. Rekla je da niko od nje nije tražio da promeni izjavu, nego je svoju izjavu promenila dobrovoljno - navodi se između ostalog u odluci Vrhovnog suda.

(Telegraf.rs/Index.hr)