Stručna tela proveravaju da li je doktor iz Obrovca "pri sebi": Prijava protiv pacijentkinje sa psihijatrije koja je glumila medicinsku sestru

Medicinskih propusta nema, utvrdila je zdravstvena inspekcija

Ministar zdravlja Milan Kujundžić izjavio je danas kako je zdravstvena inspekcija utvrdila da nije bilo ozbiljnijih medicinskih propusta u specijalističkoj ordinaciji porodične medicine Gorana Jusupa u Obrovcu, koji je zaposlio svoju devojku kao medicinsku sestru iako nije bila kvalifikovana. 

- Na prvi pisani dopis o problemima u Jusupovoj ordinaciji u Obrovcu Ministarstvo zdravlja obavestilo je sve učesnike - HZZO, Hrvatsku lekarsku komoru i Hrvatsku komoru medicinskih sestara i uputilo je svoju inspekciju kako bi proverili da li je bilo medicinskih propusta. Inspekcija je bila u Obrovcu u četvrtak, ozbiljnijih medicinskih propusta nije bilo - rekao je Kujundžić novinarima na marginama tribine o Nacionalnom programu prevencije raka debelog creva.

Medicinskih propusta nema, a konstatovali su ono što je utvrdila i inspekcija HZZO-a, da ordinacija nema medicinsku sestru, kazao je Kujundžić dodavši kako je nakon izbijanja afere Jusup otišao na bolovanje, a Ministarstvo zdravlja je obavestilo Dom zdravlja i Zadarsku županiju da osiguraju zaštitu o pacijentima koji su bili kod njega upisani. Na pitanje ko će umesto Jusupa, kojem je HZZO raskinuo ugovor s danom 30. aprila, raditi u Obrovcu, ministar zdravlja priznao je kako je to problem, ali to će morati da reši lokalna uprava za zdravstvo.

Na novinarsku konstataciju da se o Jusupovim problemima znalo duže vreme, ali se ništa nije preduzelo, Kujundžić je odvratio kako Ministarstvo zdravlja niko o tome nije obavestio. 

- Žao mi je da nas ti koji su znali nisu pre obavestili. Čim smo dobili prvi pisani dopis, poslali smo inspekciju, a ovi ljudi koji govore da su znali nama nisu davali dojave u tome smislu - rekao je on.

Jusup može da nastavi da radi

Na pitanje da li Jusup može da nastavi da radi kao lekar i nakon što mu je HZZO raskinuo ugovor, Kujundžić je odgovorio potvrdno. "U formalno-pravnom smislu, naravno, može, a može li u zdravstvenom, to će proceniti stručna tela", rekao je.

Podsetimo, protiv Veronike Pecolaj, koja je u ordinaciji svog dečka dr Gorana Jusupa, radila kao medicinska sestra, iako nema za to potrebne reference, podneta je tužba zbog lažnog predstavljanja.

VIDEO: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf.rs/Index.hr)