Sezonski radnici se misteriozno razboleli na Hvaru: Imaju dijareju, povraćaju, jedna osoba u bolnici

Iako zvanično nije utvrđen razlog ovakvih simptoma, sumnja se na trovanje hranom

Veliki broj sezonskih radnika "Sunčanog Hvara", najveće hotelske firme na ovom hrvatskom ostrvu, iznenada se razbolelo, a simptomi su im gotovo identični. Oni su bili smešteni u hotelima "Bodul" i "Galeb", prenosi Slobodna Dalmacija.

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentkinja je navodno završila na bolničkom lečenju.

- U utorak ujutro dobili smo informaciju od radnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupisanju pacijenata sa simptomima povraćanja, proliva i grčevima u stomaku. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedelju, 4. avgusta. Toj službi se javilo ukupno 12 osoba, te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smeni lekaru primarne zdravstvene zaštite. Možemo da potvrdimo i to da su svi pacijenti sezonski radnici "Sunčanog Hvara", te da su smešteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" - kazala je dr Linda Mihojević, spec. epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo.

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a srećna je okolnost da u njima nisu smešteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u saradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad obolelima, ostalim radnicima i objektima. Međutim, dr Mihojević dodaje da je pojava još u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza.

Iz hotelske firme sa velikim renomeom kažu da se većina smeštenih turista hrani u hotelu "Bodul", a da su se zdravstvene tegobe javile kod malog broja ljudi.

- Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smeštena i koristi usluge prehrane u hotelu "Bodul". Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Takođe, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu. Naravno, možemo dodati i to da kontinuirano sarađujemo s nadležnim zdravstvenim službama, te će se tek njihovim nalazom utvrditi radi li se o virozi ili o nekom drugom uzroku – rekla je Marzia Marti iz "Sunčanog Hvara".

A viroze poslednjih dana zaista ima na ostrvu, pa je to jedan od potencijalnih uzroka. Radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentkinja koja je završila na bolničkom lečenju, istovremeno je patila od druge bolesti, pa je zbog toga bilo potrebno da je zbrinu baš na takav način.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)