Okupljanje građana u Nikšiću: Skandirali "Ne damo svetinje", policija ih tukla pendrecima

Pored parka, u blizini Hrama, bio je parkiran veliki broj policijskih vozila, kao i u okolnim ulicama

Printskrin: Youtube/Pobjeda

Oko stotinu građana okupilo se u petak veče oko 18 sati ispred Hrama Svetog Vasilija u Nikšiću, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjerospovesti u parlamentu. Nekoliko lica je privedeno.

Ubrzo potom došlo je do sukoba građana i policije, koja je upotrebila pendreke.

Komandir Darko Mađarić upozorava građane da okupljanje nije najavljeno u skladu sa zakonom. Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje".

Nekoliko lica je bilo privedeno. Kako je Vijestima nezvanično rečeno, razlog hapšenja je bio bacanje kamenica na policajce.

Više stotina demonstranata je skandiralo ispred Centra bezbednosti: "Svi na ulice".  Grupa demonstranata okupila se prethodno na glavnom gradskom trgu. Uz pesmu i skandiranje krenuli su ka kružnom toku da se priključe drugim demonstrantima.

Na početku okupljanja građana portparol Demorkatskog fronta, Marko Kovačević je priveden u nikšićki Centar bezbednosti. Nekoliko sati kanije on je pušten na slobodu, a građani su se nakon njegovog oslobađanja razišli.

Iz policije je "Vijestima" saopšteno da je Kovačević napravio prekršaj, ali nije rečeno kakav.  Medij nezvanično saznaje da je Kovačević je je nosio srpsku zastavu i priveden je zbog isticanja simbola druge države.

Pored parka, u blizini Hrama, bio je parkiran veliki broj policijskih vozila, kao i u okolnim ulicama, javljaju crnogorski mediji.

Građani su bili blokirali ulicu kod marketa Voli.

Policija je bila opremljena opremom za razbijanje demonstracija.

Savet apeluje na građane da ne napadaju policajce

Savjet za građansku kontrolu rada policije bio je pozvao građane da ne napadaju policajce u Nikšiću.

Iz tog tela kazali su da će njihovi predstvnici na licu mesta pratiti postupanje policije.

(Telegraf.rs/Vijesti)