Milo Đukanović potpisao Zakon o slobodi veroispovesti

Zakon će ubrzo biti objavljen u Službenom listu

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, potpisao je danas Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, potvrđeno je "Vijestima".

Zakon će ubrzo biti objavljen u Službenom listu.

Taj akt je usvojen preksinoć u Skupštini, glasovima vladajuće koalicije i SDP-a. Izglasavanju zakona je prethodio incident u parlamentu, nakon kojeg su uhapšeni svi poslanici Demokratskog fronta.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, pozvao je ranije danas Đukanovica da ne donese ukaz o Zakonu o slobodi veroispovesti, već da ga vrati ponovo Skupštini kako bi se uklonili njegovi nedostaci i doneo nov zakon.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica, navodi RTCG.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

(Telegraf.rs/Vijesti)