Pašićevoj 33 godine zatvora: Ubila sina (3) jastukom i bacila ga u vodu da bi mogla da ode kod dečka

Majka monstrum ubila svog trogodišnjeg sina Denisa da bi mogla da ode kod dečka kojeg je upoznala preko društvenih mreža

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu zatvora od 33 godine Kjari Pašić za teško ubistvo trogodišnjeg deteta. Vrhovni sud odbio je žalbu optužene kao neosnovanu i potvrdio drugostepenu presudu, javlja Index.hr.

Računa joj se vreme u pritvoru

Time je presuda presuda postala pravosnažna. Istom presudom obuhvaćena je i maloletnica koja je bila saučesnik u zločinu, a Kiari je u kaznu uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru od 24. maja 2017. godine. Maloletnici je zbog krivičnog dela teškog ubistva izrečena mera upućivanja u Dom za nezbrinutu decu do najviše tri godine.

- Njih dve su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dete koje se otimalo i plakalo. Starija optužena je majka deteta. Ubistvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njene starosti. Majka i maloletnica su mrtvo telo deteta odnele do obale mora i majka ga je bacila u more - piše u obrazloženju objavljenom na stranicama Vrhovnog suda.

Hladnokrvno planirala zločin

- Kod izricanja kazne zatvora od 33 godine punoletnoj optuženoj, Vrhovni sud Republike Hrvatske je, kao posebno otežavajuće okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optužena iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju dela. Delo je motivisano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod dečka kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dete joj je za to smetalo. Dete je trpelo agoniju koja je trajala oko pola sata - piše sud.

Bila je smanjeno uračunljiva

Zbog dubokog poremećaja ličnosti, optužena je u vreme događaja bila u stanju smanjene uračunljivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mera obveznog psihosocijalnog tretmana.

Prema maloletnici je primenjeno maloletničko pravo, a ne opšte kazneno pravo. Kod maloletnice su izraženi poremećaji u ponašanju. Dosadašnji odgojni uticaji nisu delovali. Pre je bila smeštena u Domu za odgoj i u starateljskim porodicama, odakle je bežala. S obzirom na vrstu krivičnog dela, njegovo počinjenje i teške porodične prilike maloletnice, zaključeno je da je nužno optuženu izdvojiti iz sredine u kojoj živi i prema njoj primeniti socijalno pedagoški rad uz pojačane mere odgoja. To se jedino može sprovoditi u zatvorenim uslovima. Maloletnici je izrečena i sigurnosna mera obveznog psihosocijalnog tretmana.

(Telegraf.rs)