Broj obolelih udvostručio se u Sloveniji, Hrvatska i Srbija imaju isti broj zaraženih korona virusom

Najmanji broj obolelih od novog virusa, za sada, imaju Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina

Ilustracija: Nikola Jovanović

U svim zemljama u regionu broj obolelih od korona virusa porastao je u odnosu na juče, dok se broj pacijenata u Sloveniji čak udvostručio. Ova zemlja i dalje ima najveći broj zaraženih novim virusom, a sledi je Rumunija. Crna Gora još uvek jedina u Evropi nema prijavljen nijedan slučaj.

Srbija - 31 obolelih

Najnoviji podaci Ministarstva zdravlja Srbije kažu da je novi korona virus u Srbiji potvrđen kod još 7 osoba, tako da je ukupan broj obolelih 31.

Od 7 novih potvrđenih, 4 je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom lečenju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Oni nemaju komplikacije i njihovo zdravstveno stanje je stabilno  - navode u nadležnom ministarstvu.

Vlada Srbije je zabranila javne skupove u zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba. Takođe, danas će biti zatvoreni granični prelazi ka Bosni i Hercegovini.

Hrvatska - 31 obolelih

U Hrvatskoj od sinoć ima još četiri bolesnika, ukupno 31. Dvoje u Puli i dvoje u Zagrebu. Troje je povezano bliskim kontaktima s dosad zaraženima, jedan je uvezen.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu juče je otpuštena prva zdrava osoba ranije obolela od korona virusa.

Bosna i Hercegovina - 11 obolelih

Juče su prijavljena četiri nova slučaja u Bosni i Hercegovini, pa je broj obolelih porastao na 11.

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj nalazi se 376 osoba, a za tri osobe se čekaju rezultati nalaza. U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru pet osoba. U Federaciji BiH pod nadzorom se nalazi 384 osobe.

Slovenija - 96 obolelih

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

Virus se "brzo i nezadrživo širi" u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Foto: Tanjug/AP

Slovenija je uvela veliki broj preventivnih mera kao što su zatvaranje škola, otkazivanja svih javnih dešavanja, uz najavu sprovođenja novih mera.

Severna Makedonija - 9 obolelih

U Severnoj Makedoniji broj novih slučajeva zaraze isti je kao i juče, devet. Zemlja je produžila zabranu za održavanje masovskih skupova do 13. marta.

Velika sportska takmičenja do sledeće nedelje će se igrati bez publike.

Albanija - 23 obolelih, 1 žrtva

U Albaniji je u sredu prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje, dok je broj obolelih 23.

U saopštenju se navodi da je 73-godišnja pacijentkinja inficirana Kovidom-19 preminula usled ozbiljnih komplikacija, a kako prenosi agencija ATA, ona se pre desetak dana vratila u Albaniju iz Italije, gde je bila u poseti sinu.

Kada je hospitalizovana zbog upale pluća, nije rekla lekarima da se vratila iz Italije, a da ima korona virus otkriveno je nakon testa.

Rumunija - 64 obolelih

Rumunija je, pored Slovenije, još jedna zemlja u regionu u kojoj je veliki broj obolelih. Prema poslednjim podacima, broj zaraženih je porastao na 64.

Foto: Tanjug/AP

Bugarska - 23 obolelih, jedna žrtva

Broj obolelih od korona virusa u Bugarskoj porastao je na 23, ali je zabeležen i prvi smrtni slučaj.

Reč je o 66-godišnjoj Bugarki, koja je u utorak prevezena u bolnicu u Sofiji sa teškom upalom pluća.

Mađarska - 16 obolelih

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje na celoj teritoriji zbog širenja korona virusa, saopštio je šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljas navodeći da je ta odluka doneta u skladu sa predlogom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Doneta je i zabrana ulaska putnika iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, osim za državljane Mađarske koji dolaze iz tih zemalja, a koji će morati da ostanu u izolaciji dve nedelje.

(Telegraf.rs)