U Hrvatskoj naglo skočio broj zaraženih korona virusom, Plenković kaže da ništa nije dramatično

Opozicioni lider Davor Bernardić prozvao je Plenkovića zbog nebezbednog okruženja u kojem se odvijaju kampanja i izbori

Hrvatska je danas drugi put za kratko vreme imala veliki broj novozaraženih korona virusom - 95, a premijer Andrej Plenković kaže da je Hrvatska sigurna država i da je situacija pod kontrolom.

Opozicioni lider Davor Bernardić prozvao je Plenkovića zbog nebezbednog okruženja u kojem se odvijaju kampanja i izbori, a premijer mu je na to odgovorio da je za razliku od Bernardića, aktuelna vlada zadržala radna mesta i da su stali iza zaposlenih.

- To znači odgovorna politika i sigurna Hrvatska - poručio je Plenković tokom posete Požegi.

Bernardić je ranije rekao da je HDZ gurnuo Hrvatsku u izbore očekujući politički profit od korona krize i tako svesno reskirao živote građanam na šta Plenković tvrdi da je situacija pod kontrolom.

U prvoj fazi borbe protiv epidemije odgovor Hrvatske je, kaže Plenković, bio "čekić koji je bio snažan i udario na virus žestoko te smo imali izuzetno dobre rezultate".

- Porast novih slučajeva nije nešto dramatično - zaključio je Plenković, prenela je Hina.

"Kratkoročna odluka za građane BiH"

Nakon oštrih reagovanja iz BiH zbog odluke Hrvatske da uvede obavezni 14-todnevni karantin za građane te zemlje, premijer Andrej Plenković je rekao da to ne znači da zvanični Zagreb ne želi komunikaciju sa zvaničnim Sarajevom.

- Odluka je kratkoročna - kaže Plenković.

To, dodao je, ne znači da Hrvatska ne želi komunikaciju, trgovinu, otvorene granice.

- Obrnuto, mi to želimo, nama je to u interesu, ali ako u nekom trenutku osetite da je intenzitet zaraze veći, naravno da morate imati mehanizme da se zaštitimo - pojasnio je Plenković u Požegi prenosi "Index.hr".

U krajnjoj liniji, kazao je Plenković, to je jedina metoda dok nema leka i dok nema vakcine.

- Ako vidimo da se situacija poboljšava, mere možemo promeniti kad god hoćemo - dodao je hrvatski premijer.

SDA je danas saopstila da je odluka vlasti Hrvatske da se u jeku turisitičke sezone uvede obavezni karantin za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spreči da letuju na hrvatskoj obali, ishitrena i kratkovida.

- Međutim, od takve odluke štetu će pretrpeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog leta potroše stotine miliona evra - poručila je SDA.

Video: Plenković upao na protest, pa pitao:Šta radite tu

(Telegraf.rs/Tanjug)