Bila je na tom mestu 1945: Na vrh zgrade u Rijeci postavljena petokraka, partizanska zvezda

Ova umetnička intervencija reminiscira crvenu zvezdu koja je na isto mesto bila postavljena 1945. godine

Nova umetnička instalacija / Foto: rijeka2020.eu

U Rijeci je u nedelju 20. septembra, u sklopu programa Evropske prestonice kulture, postavljena umetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“.

Reč je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bici za Rijeku.

Sećanje na poginule borce / Foto: rijeka2020.eu

Instalacija je sastavni deo programa "Izvrnuti džep - umetničke intervencije u javnom prostoru" u organizaciji Muzeja moderne i savremene umetnosti, u sklopu programskog pravca "Doba moći".

- Ova nakrivljena i okrnjena zvezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasleđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo - navodi u svom opisu umetnik.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. septembra, na dan kada je 1943, posle kapitulacije Italije, Izvršni odbor ZAVNOH-a doneo odluku o priključenju Rijeke Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra iostalih krajeva koje je u Drugom svetskom ratu okupirala Italija.

Na istom mestu bila je postavljena i zvezda 1945. / Foto: rijeka2020.eu

Skulptura će biti postavljena do 4. oktobra 2020. godine.

Postavljena na vrh Riječkog nebodera, ova umetnička intervencija reminiscira crvenu zvezdu koja je na isto mesto bila postavljena 1945. godine.

(Telegraf.rs)