Komšije dugo nisu videle Vesnu, u kući zatečen horor: Brat ju je pokrio, kao da se ništa nije desilo

Nakon što je otkriveno njeno mrtvo telo, njenog brata odvela je policija

Kuća gde je ležala mrtva Vesna, Printskrin: Google Street View

Nakon što je otkriveno mrtvo telo Vesne Rajić, njenog brata odvela je policija. U osječkoj policiji kažu kako je leš prevezen na patologiju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Nakon što Vesna Rajić (62) iz sela Batina u Baranji dva meseca nije izašla iz kuće niti se ikome javljala, komšijama u Ulici Vladimira Nazora to je bilo sumnjivo.

S njom je u istoj kući živeo brat S. (55) koji je osoba s poteškoćama ali, kada god bi ga priupitali gde je Vesna i mogu li da je vide, od njega su dobili kratak i odrešit odgovor da mu je sestra bolesna i leži.

Kako je bilo sumnjivo i to da, iako bolesna, već dugo nije otišla lekaru, susedi su alarmirali nadležne. Veoma brzo otkriveno je da nesrećna žena već dva meseca leži mrtva u svojoj sobi i da je to njen brat uporno skrivao.

- Poznajem tu porodicu i dobro znam njihovu situaciju. Socijalni slučaj su i Vesna se brinula za svog brata. Kako sam ja u selu predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva, njihovi susedi su me zvali i rekli da se u toj kući nešto čudno događa i da Vesne nema već mesecima. Ona je bila druželjubiva žena i često je išla kod komšija na kafu. Njen brat je, iako sa poteškoćama, takođe bio druželjubiv, nikada nije bio agresivan, u našem fudbalskom klubu radio je kao domar, više volontirao, tek toliko da ima nekakvu zanimaciju. Tako je i u petak on bio na igralištu kada sam ja došao sa kolegom vatrogascem do njihove kuće.

- Lupao sam i vikao, ali Vesna nije odgovarala. Prozori i vrata su bili zatvoreni. Mi smo provalili u kuću i došli do njene sobe. Bila je zaključana. Razvali smo i kvaku ali smo shvatili da su vrata takođe i zavezana iznutra za nešto, da se ne može ući, pa smo i to pokidali. Kada smo ušli u njenu sobu, videli smo užas. Ležala je pokrivena na krevetu, već u poluraspadnutom stanju. Smrad je bio neizdrživ. Soba je bila sva u neredu, smeću i prljavštini. Pozvali smo policiju - kaže još uvek potreseni Đuro Molnar iz Batine, predsednik seoskog DVD-a koji je potom otišao da potraži Vesninog brata.

Znao je da će ga naći na igralištu.

- Pitao sam ga gde je Vesna, a on je rekao da kući spava. Rekao sam mu da prestane da laže, jer smo provalili u kuću i našli je mrtvu. Pitao sam ga šta joj je uradio, a on je jako počeo da plače i rekao je da je ona umrla prirodnom smrću još u julu, bio je u šoku i jako se uplašio kada ju je video, nije znao šta da radi i samo ju je pokrio i zatvorio vrata. Potom je počeo da viče i govori 'hoću ja sad morati u zatvor, ne želim u zatvor' i krenuo je da beži. Kolega i ja smo ga uhvatili i zadržali do dolaska policije - priča dalje Molnar dodajući da ne veruje da je brat naudio sestri, ali je svima u selu čudno što njenu smrt nije nikome prijavio nego je, čak štaviše, odlučio da skriva njenu smrt, zaključao je sobu i višestruko osigurao da niko unutra ne može ući.

Prema kazivanju meštana, Vesnin brat nije opasan za okolinu, dobro je socijalizovan i zna da se brine o sebi, nema zakonskog staratelja, nije agresivan, ima dobro pamćenje za stvari koje ga zanimaju, ali ima poteškoća u govoru, ne zna da izgovori neke reči, i vidi se da ima razvojne smetnje. Nikada se nije ženio i nema dece, a nikada nije imao ni neki ozbiljniji posao. Do pre tri godine živeo je sa starijim bratom, koji je umro u bolnici, a onda se kod njega, pre dve godine, doselila Vesna.

- Ima njih tri brata i polusestra Vesna. Ona je bila udana, živela je u Srbiji, a pre nego što se tamo odselila počinila je neku proneveru u Hrvatskoj i zato je osuđena na zatvor. Odslužila je kaznu i vratila se u Batinu. Ona je preuzela brigu o S. Nije nikada govorila da se njih dvoje svađaju ili da imaju problema. Ona je primala socijalnu pomoć, a on nije. Svako je imao svoju sobu, a on je dane uglavnom provodio na igralištu - kažu susedi koji su stalno viđali Vesnu po selu. Išla je u prodavnicu, lekaru, kod prijateljica na kafu, a onda je odjednom nestala.

Njen brat od tada nikoga nije puštao u kuću niti je hteo da razgovara o Vesni. Prozori su stalno bili čvrsto zatvoreni.

Nakon što je otkriveno njeno mrtvo telo, njenog brata odvela je policija. U osječkoj policiji, pak, kažu da je telo mrtve žene prevezeno na patologiju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Za sada, ističu u policiji, nema uhapšenih počinitelja u ovom slučaju ni po kom krivičnom delu.

Istragom će se, dakle, utvrditi da li je Vesnin brat imao uticaja na sestrinu smrt i da li postoje okolnosti pod kojima se može teretiti za skrivanje mrtvog tela, odnosno krivično delo povreda mira pokojnika.

(Telegraf.rs)