Hrvatska zatvara kafiće i kafane: Nove mere na snazi od subote i nisu to jedine zabrane

Premijer je rekao da je virus daleko od bezazlenog

Premijer Hrvatske Andrej Plenković javnosti predstavlja nove restriktivne mere za suzbijanje širenja koronavirusa. Mere će stupiti na snagu u subotu, tačno u ponoć.

Premijer je prilikom obraćanja rekao da je virus daleko od bezazlenog i apelovao na sve da nose maske, drže rastojanje i da se ne rukuju.

Plenković je ranije najavio da će mere biti na snazi do 21. decembra.

Kako je saopštio, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 25 osoba. Na privatnim okupljanjima može biti maksimalno 10 osoba. Obavezno je nošenje maski na otvorenom ako nije moguće držati distancu veću od 1,5 metara.

- Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom - rekao je Plenković.

Govoreći o javnom prevozu, on je istakao da ne sme u autobusima i drugim vozilima gradskog saobraćaja da bude popunjeno više od 40 odsto kapaciteta i svi su u obavezi da nose maske. On je rekao da će se sprovoditi stroge kontrole.

Prodavnice i tržni centri moraju da imaju istaknuto obaveštenje o najvećem broju kupaca koje smeju istovremeno da budu u prostoru.

Obustavlja se rad kladionica, kazina, rad sajmova i drugih oblika manifestacija...

Govoreći o ugostiteljskim objektima, Plenković je rekao da se svi zatvaraju osim ugostiteljskih objekata u hotelima koje smeju da koriste samo gosti koji koriste uslugu smeštaja.

- Zatvaraju se barovi, pabovi, kafane, birtije. Dozvoljeno im je samo priprema i dostava hrane - rekao je Plenković.

Obustavlja se rad teretana, fitnes centara i rekreacionih centara.

- Nema više igraonica, bioskopi ostaju da rade ali nema konzumiranja hrane i pića. Koncerti će moći da se održavaju pod istim uslovima - rekao je Plenković.

Premijer je poslodavcima poručio da zabrana dolaska radnika na radno mesto važi kada zaposleni imaju povišenu temeraturu, kratak dah, kašalj...

- Kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smenama i da se smanje sastanci koji podrazumevaju da su fizički prisutni - pojasnio je Plenković.

(Telegraf.rs)