Devojčica (14) otišla da živi sa starijim muškarcem, otac odmah pozvao policiju u Velikoj Kladuši

Devojčica je izjavila da je otišla dobrovoljno i da nije bilo prisile, saopštili su iz MUP i dodali da se dete više ne nalazi kod partnera

Foto: Unsplash.com

Pripadnici policije USK sprovode istragu o slučaju zasnivanja vanbračne zajednice s maloletnicom koji se dogodio proteklog vikenda na području Velike Kladuše, prenose Nezavisne.

Policija je dobila prijavu oca 14-godišnje devojčice koji je prijavio da je njegova ćerka otišla od kuće i stupila u vanbračnu vezu sa 26-godišnjim muškarcem.

Prema rečima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, policija je dolaskom na lokaciju gde živi pomenuti muškarac potvrdila navode iz prijave, a zbog sumnje da je došlo do polnog čina, dežurni tužilac je naredio provođenje istrage koja podrazumeva i ginekološki pregled.

- Devojčica je izjavila da je otišla dobrovoljno i da nije bilo prisile. Ona se više ne nalazi kod partnera, a istraga je u toku - kazao je Šiljdedić.

Ukoliko se potvrdi da je došlo do polnog odnosa, 26-godišnjak bi mogao biti optužen za krivično delo polnog odnosa sa detetom, a privremenu brigu o devojčici preuzeli su socijalni radnici.

Inače, na području USK poslednjih godina su učestali slučajevi da maloletnice beže od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama.

U takvim slučajevima policija interveniše u saradnji s Tužilaštvom USK, a potom se uključuju i socijalni radnici. Obično se maloletne osobe vraćaju u okrilje porodice sem u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije.

Prema mišljenju psihologa, korene ove pojave treba tražiti u trenutnoj teškoj situaciji u društvu, ali i nasleđu konzervativne tradicije.

Video: Policija uhapsila pedofile koji su podvodili devojčice preko društvenih mreža

(Telegraf.rs)