Suđenje zbog afere "Respiratori": Svedočila sekretarica premijera Novalića

Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da ga je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Fadil Novalić (u sredini), Foto: Tanjug/AP

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u vezi afere "Respiratori", a svedočila je ponovo Bahra Džaka, sekretarica federalnog premijera Fadila Novalića.

Svedočenje je nastavljeno sa ponudom "Kanada" zbog koje je prošlog petka prekinuto ročište. Ni danas do kraja nije razjašnjeno šta je bio sadržaj te ponude, prenosi Klix.

Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da ga je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Tužilac je zatim podsetio na njeno svjedočenje iz avgusta 2020. godine kada je potvrdila da je premijeru rekla kako je prosledila kovertu direktorki KCUS-a Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi "Kanada". Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna šta je pisalo u toj ponudi.

Nakon toga Džaka je svedočila o ponudama odnosno pismima namere za respiratore koji su potpisani 2. i 14. aprila prošle godine.

U prvom pismu namere koje je potpisano 2. aprila ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. Ali, 15. aprila je potpisano drugo pismo namere koje se odnosilo na respiratore ACM812A zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić. Što se tiče drugog pisma namere (respiratori koje je nabavila "Srebrena malina", svedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Zoran Blagojević, a da je ona zatim na potpis dala premijeru Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namere.

Dana, 16. maja 2020. godine, prema Vajber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da "nema onih koje smo dobili".

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara da respirator ACM812A "preko nas nije prešao". To je objašnjeno rečima da Novalić nije bio svestan da je potpisao pismo namere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je sekretarica obavestila o izmenjenoj ponudi.

Kako navode tamošnji mediji, svedočenje Bahre Džake obeležilo je i mnogo nepoznanica s obzirom da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne seća.

Video: Na graničnim prelazima čekanje za ulaz u Srbiju

(Telegraf.rs)