Zagađeni vazduh u Sarajevu čiste magični grafiti: Najzagađeniji grad "diše" zahvaljujući umetnosti

Fotokatalitičke boje kojima su oslikani murali sada vrše službu drveća. Što znači da oko hiljadu kvadrata oslikanih fasada može zameniti hiljadu stabala zrelog drveća

Da li ste ikada čuli za grafite koji pročišćavaju vazduh? Sarajevo ima dvanaest takvih. Oslikani su u okviru prvog Fasada festa održanog u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj festival, pored ulepšavanja javnog prostora i približavanja ulične umetnosti građanima, ima cilj da doprinose rešavanju problema zagađenog vazduha.

Boje korišćene tokom oslikavanja murala u dodiru sa svetlošću hemijskom reakcijom uništavaju štetne mikroorganizme u vazduhu. Za ove boje organizatori festivala, članovi Obojene klape, na čelu sa Benjaminom Čengićem čuli su od prijatelja iz Srbije. Tačnije, na fotokatalične boje uputili su ih poznati srpski umetnici Wuper i Artez. Inače, ovaj dvojac oslikao je mural sa fotokataličnim bojama u Beogradu u sklopu projekta za jednu veliku kompaniju.

Nakon što su ih upoznali sa ovom neskvadišanjom bojom, za Obojenu klapu tada je usledio posao, pronaći i nabaviti boje. Naravno, na regionalnom tržištu ih nema, ali ih ima u Poljskoj i Norveškoj. Cena je visoka. Tako četiri litra boje koštaju 150 evra. S tom količinom može se obojiti tek pola jednog zida na zgradi. No, momci iz Obojene klape pronašli su način i uvezli dovoljne količine fotokatalitičkih boja za ukupno dvanaest murala. A nakon toga okupili su umetnike, priča Benjamin Čengić za Telegraf.rs.

- Pozvali smo 16 umetnika, koji su nacrtali 12 murala širom Sarajeva. U okviru festivala organizovali smo i dokumentarni film. A u pripremi je i mapa grada koja će prikazivati mesta sa muralima. Ona će olakšati i domaćem stanovništvu i strancima koji dođu da pronađu dela ulične umetnosti. A i da se lakše snađu kroz grad.

Svaki mural na svoj način skreće pažnju na očuvanje prirode. A poruka koju nosi je da priroda pobeđuje ljude, koji u velikoj meri zagađuju planetu. Fotokatalitičke boje kojima su oslikani murali sada vrše službu drveća. Što znači da oko hiljadu kvadrata oslikanih fasada može zameniti hiljadu stabala zrelog drveća.

- Boje koriste fotokatalitičku tehnologiju koja uz pomoć sunčevih zraka, tačnje UVA zraka oslobađa titanijum dioksid koji onda izlazi u atmosferu i bori se sa štetnim česticama. On ih neutrališe i ostaje čist vazduh nakon njegovog delovanja - objašnjava za Telegraf.rs Benjamin Čengić.

Važno je skrenuti pažnju na problem zagađenja vazduha u Sarajevu. Ovaj grad jedan je od najzagađenijih u svetu. Izveštaji za poslednjih pet godina pokazuju da je Sarajevo često prvi grad po zagađenosti u svetu.

Ipak, ovo je početak borbe protiv zagađenja na novi način. Jedan Fasada festival ovaj problem ne može rešiti. Ali za nekoliko godina i uz 100-200 oslikanih murala napravili bi malu razliku sa ovim velikim problemom.

Tako bi stare oronule fasade presvučene u ruho umetnosti mogle da budu prečišćivač vazduha kako u Sarajevu, tako i gradovima širom regiona.

(Jelena Žerajić)