Prvi "Međunarodni dan izlaska iz ormara" u Hrvatskoj: LGBT studenti opisali kako ih profesori diskriminišu

Studenti su javno istakli svoja iskustva o situacijama koje su im se dogodile na Pravnom fakultetu u kojima su se osećali diskriminisano

Foto: Tanjug/AP

Sttudentsko-nastavničko udruženje Za pravo LGBTIQA+ osoba u ponedeljak je ispred Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu organizovala prvi Rainbow Walkway.

Reč je o okupljanju u znak podrške LGBT studentima, koje ujedno obeležava i Međunarodni dan izlaska iz ormara.

Studenti su javno ispričali svoja iskustva o situacijama koje su im se dogodile na Pravnom fakultetu u kojima su se osećali diskriminisano. Telegram je preneo neka od njihovih iskustava.

- Svaki put kad sam na faksu čula pričanje o bilo čemu LGBT+, uvek je bilo u negativnoj konotaciji. To je jedan od velikih razloga zašto još nisam izašla iz ormara.

- Kada je stariji nastavnik uporno isticao šta znači biti pravi muškarac, poručujući mi da ja to nisam.

- Kada se na vežbama jednog predmeta profesor pokušao našaliti na temu neformalnog životnog partnerstva kao zajednice dvojice studenata koji žive u studentskom domu duže od tri godine.

Postoje i pozitivni primeri

Univerzitet u Zagrebu deo je mreže Europskog univerziteta postindustrijskih gradova (UNIC), a tri, uključujući i ono zagrebačko, organizuju Rainbow Walkway. Jedna od komponenti ove mreže je i Akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) koja treba da podstakne prihvatanje svih studenata i zaposlenih i njihovih različitosti. Na čelu ovog projekta na zagrebačkom Univerzitetu je dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

- U današnjoj aktivnosti naglasak je na priznavanju raznovrsnosti studenata i nastavnika, odnosno LGBT osoba na univerzitetu.

Sveučilište u Corku je iniciralo da se obileži ovaj dan tako da se na nivou univerziteta podupru oni koji su na neki način drugačiji - rekao je Koprić i dodao da je reč o svim vrstama raznolikosti.

Međutim, nisu sva svedočanstva negativna, ima i pozitivnih primera.

- Kad sam tek krenuo s tranzicijom, profesorka primetila u mom govoru da nekad koristim zamenice drugog pola. Ukratko, pružila mi je podršku da se na predavanjima počnem izražavati u svom rodu - rekao je jedan student.

Video: Dreg kraljice glavne na Prajdu: Pogledajte njihov performans sa vozila u pokretu

(Telegraf.rs)