U Sloveniji i danas skoro 15.000 novozaraženih: Bolnički sistem pod pritiskom, nedostaje osoblje

Broj novozaraženih manji je u odnosu na prethodni dan kad je registrovano 17.500 slučajeva

Foto: Shutterstock

Slovenija i dalje beleži rekorde u broju novozaraženih korona virusom pa je u poslednja 24 sata potvrđeno 14.206 novih slučajeva, a peti talas epidemije izazvane omikron varijantom opterećuje bolnički sistem.

- U nekim bolnicama je 20 odsto zaposlenih na bolovanju, a slične probleme omikron izaziva i kod laboratorijskih i drugih kapaciteta - rekao je u četvrtak državni sekretar u ministarstvu zdravstva Robert Karota, zadužen za koordinaciju između bolnica i preraspoređivanje kadrova tokom epidemije.

Omikron je, po njegovim rečima, u Sloveniji postao dominantan sredinom januara i sve se više širi, pa tek sada "pokazuje zube", a za održavanje bolničkog sistema je opasan kao i delta, zbog velikog širenja u populaciji, premda izaziva blaže simptome.

Kako je u četvrtak objavio nacionalni Institut za javno zdravlje, u zemlji je u poslednja 24 sata sa 19.707 PCR testiranja potvrđeno 14.206 novih infekcija, a pozitivnih nalaza je bilo 72.1 odsto.

Broj novozaraženih manji je u odnosu na prethodni dan kad je bilo rekordnih skoro 17.500, ali je trend i dalje vrlo zabrinjavajući jer je zabelženo 3.912 novozaraženih više nego pre nedelju dana, prenosi Hina.

Sedmodnevni prosek zaraza u jednom danu se novim podacima povećao na 12.415 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na sto hiljada stanovnika na 6.815 zaraženih, dok je vakcinisano ukupno 57,3 odsto populacije.

Sa 12 preminulih u poslednja 24 sata ukupan broj smrtnih slučajeva među zaraženima od početka epidemije povećao se na 5.825.

Video: Žestoki sukobi na protestima u Ljubljani: Policija bacala suzavac i gađala vodenim topovima narod

(Telegraf.rs)