Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Velika Britanija uvela je danas sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako se navodi na sajtu britanske vlade, "njihovih destabilizatorskih aktivnosti u BiH".

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Britanska vlada navodi da "ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema, Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi se zalagali za, defakto, secesiju Republike Srpske, što je direktno u suprotnosti sa ustavom BiH".

Dodaje se da "retorika Dodika i Cvijanović preti da podrije 26 godina teško zadobijenih mira i stabilnosti, kao i Dejtonskog sporazuma, kojim je završen rat 1995. godine".

- Dodik je vršio akcije kojima je povlačio RS iz ključnih državnih institucija, koristeći opasnu, nacionalističku retoriku podele, podrivajući domaći i regionalni mir. Ohrabrivao je etničku mržnju i negirao genocid - kaže se u saopštenju.

Za Cvijanović se navodi da je je koristila svoju poziciju da podnese zakone u RS "kojima nastoji da prenese državne nadležnosti na entitetski nivo", kao i da je "javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici".

Ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras rekla je da "njih dvoje namerno podrivaju teško stečen mir u BiH".

- Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je pretnja za stabilnost i bezbednost celog Zapadnog Balkana. Sa ovim jakim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti smatrati odgovornim - rekla je Tras.

Dodik: Ne brinem zbog sankcija Velike Britanije

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da ga ne brinu mnogo sankcije Velike Britanije, koja, kako je rekao, nikada nije imala dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj.

Dodik je za sankcije Velike Britanije rekao da su "smešne".

- Nemam nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji i nisam tamo bio deset godina - kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Cvijanović: Bošnjaci i PDP naručili, Britanci isporučili

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je u prvom reagovanju na vest da su srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i njoj uvedene Sankcije Velike Britanije, poručila da se, ako se uzmu u obzir dešavanja, može zaključiti da su ove sankcije "Bošnjaci i PDP naručili, a Britanci isporučili".

Ona je rekla da su sankcije Velike Britanije politička poruka svim političarima koji štite Srpsku, prenela je RTRS.

- U suštini jedna od stvari koja je sad na sceni jeste uzpravo pritisak koje smo trpeli kao vlast da se ne donese ovaj zakon o imovini u NSRS kojim se derogira prethodno doneseni, a koji je bio nametnut od britanskog državljanina koji je tada vršio dužnost visokog predstavnika Pedija Ešdauna - navela je Cvijanović i podsetila da je nakon usvajanja ona potpisala taj zakon.

Naravno, istakla je, da misli da sve to što se dešava i ove sankcije imaju i te kako veze sa tim činom, jer je traženo da na sebe preuzme odgovornost i veliki rizik da pomenuti zakon ne potpiše.

Video: Milorad Dodik: Ja se ne osećam kao Bosanac čak ni zavičajne pripadnosti što se tiče

(Telegraf.rs/Tanjug)