Milanović govorio o uštedi energije, pa uvredio Rome: Stigla reakcija cele zajednice

Neprimerena izjava Milanovića odmah je naišla na brojne reakcije

Foto: Tanjug/HINA/Daniel Kasap

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je komentarišući nove smernice Vlade za smanjenje potrošnje gasa uvredio pripadnike romske nacionalnosti. Njegova izjava naišla je na brojne komentare, a u međuvremenu se oglasio i zastupnik Saveza Roma Veljko Kajtazi.

Na pitanje novinara šta misli o pomenutim smernicama Vlade o uštedi energije, Milanović je odgovorio:

- Gledajte, ako ćete da stavite klimu na 25 stepeni, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napravii profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima. Šta znači klima na 25? Onda je isključi. Klima ne radi na 25. Posebno klima srednjeg kvaliteta. Čim padne kiša nakon Gospe, te mere postaju bespredmetne - rekao je Milanović.

Ova neprimerena izjava Milanovića odmah je naišla na brojne reakcije, piše Večernji list.

- Mogu da poručim da je romska zajednica ionako, po svim istraživanjima, izložena prekomernoj diskriminaciji i da tim stereotipima ne bi trebao da pridonosi sam predsednik države. Čovek koji je na čelu države u ovakvim situacijama bi trebao bolje da promisli šta i na koji način govori o svojim sugrađanima u javnosti. Upravo suprotno, on bi trebao da bude predvodnik u borbi protiv bilo kakve diskriminacije, a posebno one po nacionalnoj osnovi. Današnjom izjavom predsednik je uvredio čitavu romsku zajednicu - napisao je zastupnik Roma Kajtazi na svojoj Fejsbuk stranici.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf.rs)