Otkazi u riječkom KBC-u: Otpuštene načelnica i dve sestre, skrivale skupe lekove u podrumu?

Procenjena je materijalna šteta od više od milion evra

Foto: Pixabay / Ilustracija

Tri radnice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a dobile su iznenadni otkaz zbog citostatika u podrumu kojima je istekao rok trajanja.

KBC Rijeka potvrdio je otkaze za Portal zdravlje  i naveo da su "bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka dalje materijalne štete za ustanovu i državni budžet".

Otkaze su dobile donedavna načelnica Klinike Ingrid Belac Lovasić i dve medicinske sestre. Reč je o dosadašnjoj glavnoj sestri riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasti Predovan i medicinskoj sestri Dinki Milinković.

Nezvanično, radi se o milionskim iznosima vrednosti tih lekova. Zbog lekova u podrumu podnesene su prijave nadležnim pravosudnim telima. Iz  uprave bolnice objašnjavaju da zato ne mogu iznositi dodatne informacije.

Uprava: Skriveni lekovi upućuju na nesavesno poslovanje

Portal zdravlje nezvanilno piše da je u podrumu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Ti bi se lekovi, od kojih su neki vrlo skupi, po pravilima trebalo ciljano nabavljati za pojedinog bolesnika.

U slučaju neiskorišćenosti, lekovi bi se morali vratiti bolničkoj apoteci i pravilno uskladištiti.

Nije poznato kako su lekovi dospeli u zapušteno podrumsko skladište, kao i jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno sakriveni.

Da je to sigurno ilegalno govore bolnički nalazi. Iz KBC-a Rijeka kažu da utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, lečenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi.

- Neadekvatno skladišteni i skriveni lekovi nedvosmisleno upućuju na nesavesno poslovanje i veliku materijalnu štetu. Tokom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njene životne dobi pripremila predlog za premeštaj na lakše radno mesto (na kojem neće biti odgovorna za lekove i potrošni materijal). Ali, radnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak sa Upravom. O ozbiljnoj bolesti radnice nismo imali saznanja - rekli su iz uprave bolnice.

Dr. Ivana Mikolašević je novoimenovana v.d. načelnica Klinike, a rad Klinike se odvija nesmetano, govore u upravi.

Materijalna šteta veća od milion evra

Na ime pronađenih lekova i druge potrošne medicinske opreme i nepravilno skladištenih materijala, procenjena je materijalna šteta od više od milion evra, piše Novi list.

To sve bilo je sakriveno u Klinici u zaključanim prostorijama. Pristup prostorijama imale su tri zaposlene koje su naložile da niko osim njih ne sme ulaziti u te prostorije.

Novi list od bolničkih krugova saznaje kako su u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju pronađene 74 skupog alkoholnog pića, čije je unošenje zabranjeno pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. Osim što je zabranjeno, predstavlja i tešku povredu radnih obveza.

Navodno su pronađeni i drugi predmeti koji ne smeju biti u prostorijama Klinike, kao komad zlatnog nakita, više od 150 korišćenih poklon-vrećica i umetničke slike.

Medicinska sestra Dinka Milinković je na konferenciji za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske rekla kako se ne oseća krivom za razloge otkaza koji joj uprava riječkog KBC-a stavlja na teret. Kaže da lekovi nisu bili skriveni. Također, smatra da nisu krive ni njene koleginice.

- Otkaz sam dobila 12. avgusta, s time da sam 11. avgusta saznala da imam karcinom pluća - rekla je Milinković novinarima.

Radni spor za nju će voditi pravna poverenica Sindikata Petra Vaci, ali procenjuje se da bi to moglo trajati dve godine. U tom periodu, Milinković nema pravo na naknadu zbog otkaza.

Na konferenciji za novinare govorila je i šefica Sindikata zdravstva Radmila Čahut Jurišić iz riječkog KBC-a. Ona navodi da neodgovarajuće skladištenje citostatskih lekova nije opravdanje za otkaz tokom korišćenja prava na bolovanje zbog narušenog zdravlja.

- Događaji u Klinici su horor, otkazi su neopravdani. Predovan i Milinković su kolateralne žrtve smene načelnice Belac Lovasić - rekla je Čahut Jurišić.

Uprava je medicinskoj sestri Milinković nudila drugo radno mesto zbog nezine dobi od 60 godina i rada od 42 godine na Onkologiji.

Video: Jeziv snimak sa pulmologije: Medicinska sestra hvata dete za kosu i baca ga na krevet!

(Telegraf.rs)