Kanađanin tužio Hrvatsku jer je kupio nekretnine srpskih društava, a nije postao vlasnik: Izgubio je

Kanadski državljanin Haakon Korsgaard kupio je od srpskih privrednih društava nekretnine na jadranskoj obali na teritoriji Republike Hrvatske koje su bile u društvenoj svojini sa pravom korišćenja društvenih pravnih lica iz Srbije, a koje su, na osnovu zakona R. Hrvatske, prešla u vlasništvo ili Hrvatske ili hrvatskih privrednih društava koja su procenila te nekretnine u vrednosti društvenog kapitala u procesu konverzije svojih pravnih predaka

Foto: Pixabay

Arbitražno veće je prihvatilo tvrdnje DORH-a (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske) pa je u sporu koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a odbilo potraživanje za naknadu štete od 230 miliona evra kanadskom državljaninu koji je na području Republike Hrvatske kupovao nekretnine u društvenom vlasništvu od srpskih trgovačkih društava.

- Tvrdnje DORH-a da se Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije (privatna imovina i stečena prava) ne može neposredno primeniti nego je potrebno sklopiti bilateralni ugovor u kojem će se razrešiti svi imovinskopravni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Srbije u celosti su prihvaćene čime je uspešno, u korist Republike Hrvatske, okončan još jedan arbitražni spor - saopštio je u sredu DORH, prenosi Večernji list.

Arbitražno sudište u celosti je prihvatilo navedene tvrdnje DORH-a i, u celosti, odbilo tužioca sa potraživanjem radi naknade štete u iznosu od 230 miliona evra te dosudilo Republici Hrvatskoj trošak u iznosu od 126.000 evra.

Kako se navodi u saopštenju, Arbitražno veće je 7. novembra 2022., objavilo tu odluku donesenu u arbitražnom sporu koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a (Komisija Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo), po tužbi kanadskog državljanina Haakona Korsgaarda protiv Republike Hrvatske.

Kanadski državljanin Haakon Korsgaard kupovao je od srpskih privrednih društava nekretnine na jadranskoj obali na području Republike Hrvatske koje su bile u društvenoj svojini s pravom korišćenja društvenih pravnih lica iz Srbije, a koje su na osnovu zakona RH postale ili vlasništvo Hrvatske ili hrvatskih privrednih društava koja su te nekretnine procenila u vrednosti društvenog kapitala u postupku konverzije njihovih pravnih predaka.

Pošto tužilac nije mogao biti upisan u zemljišne knjige kao vlasnik ovih nekretnina, pokrenuo je arbitražni spor protiv Republike Hrvatske, tvrdeći da ga je Hrvatska eksproprisala i da mu je dužan isplatiti odštetu pozivanjem na Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije, navodi se u saopštenju DORH-a.

(Telegraf.rs)