Ko je Marko Ljubiša Kan uhapšen u Budvi? Škaljarac nekoliko puta bio na meti napadača, ima debeo dosije

Kan važi za jednog od najmoćnijih regionalnih kriminalaca

Foto-ilustracija: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Marko Ljubiša Kan, koji je uhapšen večeras u Budvi, vođa je organizovane kriminalne grupe budvanska, koja je ogranak većeg škaljarskog klana.

Sa podebelim policijskim dosijeom i nekoliko pokušaja ubistva, Kan važi za jednog od najmoćnijih regionalnih kriminalaca, sa kojim "posluju" i neuporedivo veći klanovi poput zemunskog Luke Bojovića, piše M portal.

Tako su slovenačke službe bezbednosti 2018. i 2019. godine u Ljubljani i Portorožu zabeležile nekoliko susreta Marka Ljubiše Kana sa Filipom Koraćem, desnom rukom Luke Bojovića, na kojima je dogovaran šverc većih količina kokaina iz Južne Amerike ka evropskim zemljama.

On se već nekoliko puta nalazio na meti napadača i preživeo je najmanje tri pokušaja ubistva. U Budvi je u noći 27. avgusta 2019. na terasi jednog starogradskog hotela nepoznati napadač ispalio rafal ka Budvanima Marku Ljubiši Kanu, Goranu Sloviniću i Draganu Markoviću. Sumnja se da je napadač bio Jovan Mirković.

Marko Ljubiša je ranije često boravio u Beogradu. Na njega je pucano 2009. godine, na parkingu Beogradske arene posle utakmice Partizan – Panatinaikos. Tada je pogođen u vrat. Ranjen je na Novom Beogradu, 2013. godine kada je pogođen sa nekoliko metaka, ali je uspeo da se doveze do Hitne pomoći i unutra se sruši.

Kan je u Srbiji bio uhapšen u novembru 2011. po poternici koju je Crna Gora raspisala za njim zbog sumnje da je 1997. u Budvi učestvovao u vatrenom obračunu u kom je ranjena jedna osoba. U aprilu 2012. je bio izručen Crnoj Gori.

(Telegraf.rs)