Otišli sa Balkana u Nemačku, sada im preti deportacija: Koštali Nemce pravo malo bogatstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova žena, koja je godinama tvrdila da nema državljanstvo nijedne zemlje, po dolasku u Nemačku automatski se prijavila za socijalnu pomoć, koja je za njenu jednanaestočlanu porodicu iznosila priličnu sumu

Foto: Tanjug/AP

U jednom od izbegličkih talasa, krajem leta, 2015. godine, B. H.(38) iz Bosne i Hercegovine, prijavila se u Nemačkoj za azil zajedno sa desetoro dece. Danas ta žena, koja je u međuvremenu i osuđena, predstavlja veliki problem za nemačku državu i uskoro bi trebalo da bude deportovana, nakon sedam i po godina provedenih u toj zemlji, pišu Nezavisne.

Ova žena, koja je godinama tvrdila da nema državljanstvo nijedne zemlje, po dolasku u Nemačku automatski se prijavila za socijalnu pomoć, koja je za njenu jednanaestočlanu porodicu iznosila priličnu sumu.

Kako prenose nemački mediji, ona nikada nije pokazala interes za bilo kakav vid integracije u nemačko društvo, a vremenom je počela i da krade.

Sada su imigracione vlasti konačno uspele da uđu u trag njenoj zemlji porekla i nakon što krajem aprila odsluži zatvorsku kaznu, ona će biti deportovana u Bosnu i Hercegovinu.

Kako prenose nemački mediji, još dok se nalazila u smeštaju za azilante, B. H. je zajedno sa sestrom (28), koja je majka četvoro dece, počela da ide u krađe. Navodno je otuđila šta je stigla - od torbi do kreditnih kartica. Navodno je i decu koristila za krađe, ali deca nikada nisu privođena.

Ipak, i ona sama je na sve načine pokušavala da izbegne zatvor. Kada je prvi put trebalo da završi u zatvoru, ona je zajedno sa decom pobegla u Francusku gde je i uhapšena u okolini Liona, u februaru 2020. godine.

Kod nje su tada pronašli 4.000 evra i falsifikovanu hrvatsku ličnu kartu. Odmah je izručena Nemačkoj i sada je odslužila skoro tri godine.

Nakon što odsluži kaznu do kraja, biće odmah prebačena u deportacioni pritvor u Langenhagenu. O njenim krivičnim delima možda najbolje govori podatak da njen dosije ima čak 1.252 strane. Takođe, nemački mediji prenose da je njena porodica nemačke poreske obveznike koštala pravo malo bogatstvo, a iznos je, navodno, šestocifreni.

Sada i desetoro njene dece, koja su rođena u Mostaru, trebalo bi da budu deportovani. Međutim, mediji prenose da sedmoro dece planira da preda zahtev za azil u nadi da će im biti dozvoljeno da ostanu u Nemačkoj.

(Telegraf.rs)