Sumorne vesti s mesta pada aviona u Hrvatskoj: "Nažalost, nastradalima se više ne može pomoći"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je počelo u subotu u 12.30 sati kad je Hrvatska kontrola letenja primetila da je s radara nestao avion koji je leteo iz Maribora prema Puli.

Policijski i uviđaj Agencije za istraživanje nesreća u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju obaviće se u nedelju, na mestu pada aviona "Cirrus 20" na Kapeli, potvrdio je Hini glavni vazduhoplovni istražitelj Danko Petrin.

Odlučeno je tako jer je, kako je Hini rekao Petrin, za samo sprovođenje uviđaja puno bolje da se obavi za dnevnog svetla, te je dodao da se “nažalost, nastradalima više ionako ne može pomoći”, javlja 24sata.hr.

Petrin kaže da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom "Cirrusa 20", ali da taj tip aviona spada u kategoriju "Cessna", odnosno kategoriju letelica do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta.

"Istragu vazduhoplovne nesreće treba provesti i na ovaj način, osim onako kako to radi policija radi utvrđivanja krivice ili odgovornosti pojedinaca u svrhu njihovog krivičnog progona, zato jer se s tačnim rasvetljavanjem uzroka nesreće mogu dati bezbednosne preporuke, s ciljem sprečavanja takvih nesreća u budućnosti", rekao je Petrin.

Spasioci na tlu pronašli su ostatke aviona i to nešto iza 19.15 sati na šumovitom predelu Mali Makovnik na planini Kapela u Ličko- senjskoj županiji.

Za sada nema službene potvrde koliko je osoba bilo u avionu, te jesu li svi poginuli, ali Hina nezvanično saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u letelici bilo troje Holanđana, te da su i registracije zrakoplova holandske.

Sve je počelo u subotu u 12.30 sati, kad je Hrvatska kontrola letenja uočila da je s radara nestao avion koji je leteo iz Maribora prema Puli, te je odmah o njegovom nestanku obavešten Operativni centar civilne zaštite Uprave civilne zaštite i organizovana je potraga u koju je bilo uključeno 120 osoba na terenu, a prostor Kapele se pretraživao i helikopterom MORH-a.

(Telegraf.rs)