Učenik koji je pucao na nastavnika u Lukavcu nastavlja školovanje: Otac pušten iz pritvora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otac je pušten iz pritvora, uz mere zabrane

Ocu dečaka iz Lukavca koji je 14. juna pucao u nastavnika Nedima Osmanovića u prostorijama Osnovne škole "Lukavac Grad", Opštinski sud u Lukavcu ukinuo je pritvor u kojem je boravio tri meseca, i odredio mu mere zabrane, potvrđeno je za Avaz iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

"Osumnjičeni Ž. M. u pritvoru je boravio tri meseca, nakon čega ga je Opštinski sud Lukavac pustio iz pritvora, i određene su mu mera zabrane, obaveznog javljanja jednom sedmično u nadležnu policijsku upravu i zabrana sastajanja s određenim osobama. Ove mere su krajem septembra produžene za još dva meseca", naveo je za Avaz portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dodao je da je istraga protiv oca u toku i da je osumnjičen za krivična dela zapuštanje ili zlostavljanje deteta ili maloletnika i neovlašćeno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih delova za oružje iz Zakona o oružju i municiji TK.

Kako dečak u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršio 14 godina, tako daljnje postupanje prema njemu nije u nadležnosti Tužilaštva, niti mu Sud može izreći bilo kakvu odgojnu ili drugu meru.

Brigu o dečaku preuzeo je Centar za socijalni rad Lukavac. Prema rečima direktorke Amire Hodžić, dečak je još u medicinskoj ustanovi.

"Dečak je još na lečenju u zdravstvenoj ustanovi. Ostaće, sigurno, još neki period, nakon toga ćemo raditi procenu o eventualnom daljnjem zbrinjavanju, nakon što dobijemo informaciju od zdravstvenih radnika u tom pravcu", rekla je za Avaz Amira Hodžić, direktorka Centra za socijalni rad Lukavac.

Ona je rekla da se čeka da se vidi šta će struka reći o njegovom opštem zdravstvenom i mentalnom zdravlju

"Pa ćemo videti šta će biti dalje u vezi s roditeljstvom, trebaće vremena, još je rano za donošenje konačne odluke", kaže Hodžić.

Dečak je, kako je objašnjeno, završni razred osnovne škole i priprema se za polaganje.

"Nastavio je školovanje na prilagođen način, tako da će se pripremati za polaganje nastave. Ima knjige i sprema se za polaganje", navodi direktorica Hodžić.

Dečak je, kako se sumnja, ispalio četiri hica, od kojih je jedan pogodio nastavnika Nedima Osmanovića u vrat. Pucao je po učionici, a vatru je najpre otvorio kroz vrata. Nikoga od učenika nije ranio, nakon čega se dao u beg. Nastavnik je s teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predelu vrata hospitalizovan u UKC-u Tuzla, gde je odmah operisan.

S obzirom na to da dečak u vreme događaja nije napunio 14 godina, prema zakonu, ne može krivično odgovarati. Reč je o dečaku koji je poznat po nasilnom ponašanju, zbog čega je i izbačen iz škole pre nekoliko meseci, ali, kako je reč o maloletnoj osobi, policija nije mogla da reaguje.

Pištolj iz kojeg je dečak upucao nastavnika registrovan je na njegovog pokojnog dedu, ali ga otac nije predao nadležnoj policijskoj stanici.

(Telegraf.rs)