Dr Smeđi Šećer: Veče YU fanka 1. septembra ispred Muzeja Jugoslavije

Ceo događaj pratiće berza ploča za sve ljubitelje i kolekcionare vinila koji će moći da učestvuju u kupovini, prodaji i razmeni ploča

Muzej Jugoslavije organizuje "Veče YU fanka" 1. septembra.

Muzej istorije Jugoslavije više ne postoji. Sad se zove drugačije

Specijalno za tu priliku muziku će puštati di-džej David Blažević poznatiji kao dr Smeđi Šećer, jedan od vodećih istraživača jugo-fank zvuka i predstavnik male, ali aktivne zajednice ex-YU digera (istraživači i kolekcionari ploča iz vremena Jugoslavije).

Program će početi razgovorom s Markom Zubakom, istraživačem koji se bavi jugoslovenskim fank nasleđem i zajednicom ex-yu digera, novih entuzijasta i arheologa kulture vinila, kakve postoje širom Evrope.

Nakon ovog zanimljivog uvoda uslediće jedinstveni di-džej set dr Smeđeg Šećera, a ceo događaj pratiće berza ploča za sve ljubitelje i kolekcionare vinila koji će moći da učestvuju u kupovini, prodaji i razmeni ploča.

YU fank kao žanrovski pojam temeljno je analiziran tek nakon prestanka delovanja jugoslovenskih diskografskih kuća.

Najviše zahvaljujući pojavi zajednice „kopača ploča“, koja je kroz “sito ušiju” provukla veliki broj vinilnih izdanja od kojih su neka jako retka.

Kako se uglavnom radi o uvezenom i mahom kopiranom zvuku, upravo su one autentične i originalne fank zamisli ono što privlači kopača ploča, a na takve se nailazi retko.

(Telegraf.rs / Tanjug)